Delhi szövetségi terület illetékes bírósága a héten a kormányzóság állásfoglalását kérte abban, hogy növelhetők-e ideiglenesen a hamvasztási és temetkezési helyek számai a városban, tekintettel a Covid-19 miatti halálozások elsöprő napi számára. Az intézkedés jelentősége abban állna, hogy ezzel az egyébként szokott temetkezési módoktól és szokásoktól eltérően, egyes kijelölt helyszíneken, a szabad ég alatt hamvasztva a koronavírus következtében meghaltak testeit, felgyorsítanák a folyamatot. Indiában sem a kórházak, sem a krematóriumok nem bírják a terhelést.

A kórházi ágyak és az orvosi oxigén hiánya miatt az országban rekordszámú haláleset történik napról napra, különösen a fővárosban. Ennek eredményeként a hamvasztóhelyek és a temetkezési helyek is megteltek, és a holttestek elhamvasztása egyre több időt vesz igénybe. Ezért Delhi város polgárai petícióban fordultak a bírósághoz, hogy kérjék a hamvasztási és temetkezési helyek ideiglenes bővítését. D N Patel főbíró felhívást intézett Delhi vezhetéséhez, a Nemzeti Katasztrófavédelemhez és az önkormányzati szervekhez, arra kérve a hatóságokat, hogy a válaszuk benyújtása előtt mérlegeljék a petíciót indítványozó Pratyush Prasanna által szolgáltatott adatokat.

Védőfelszerelést viselő gyászolók hozzátartozóik elhamvasztásakor az indiai Bangalor szélén lévő tömeges hamvasztóhelyen 2021. május 3-án. Az 1,326 milliárd lakosú Indiában meghaladta a 21 milliót a koronavírussal igazoltan fertőzöttek számaForrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

Delhi utcáit már elárasztották a hamvasztáshoz szükséges fa tárolására összeállított kis kunyhók és lerakatok. Ezek között cikáznak a mentők sokaságai, amelyek percenként hoznak új holttesteket. A pusztító Covid-hullámban a városi közigazgatási területén naponta több mint 300 ember hal meg, de többen ezeket a hivatalos számokat súlyosan alulbecsültnek tekintik.

Korábban naponta nyolc-tíz holttestet kaptunk, most tízszer többet, néha 110 vagy 120 holttestet is hoznak egy nap alatt" - mondta el Jitender Singh Shunty, a Bhagat Singh Sewa Dal civil szervezet szóvivője, amely a helyi hamvasztásokban segédkezik. 

A krematóriumok kénytelenek elengedni bizonyos tradicionális szokásokat isForrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

A krematóriumok már kénytelenek szakítani a hagyományokkal és a Covid-protokollal, hogy minél gyorsabban dolgozhassanak. Mentők híján pedig sok holttest riksákon érkezik ezekre a szükséghamvasztásnak helyt adó helyszínekre.