Nagyot nőtt az ipari termelés márciusban

mercedes-benz, kecskemét
Újraindul a termelés a gyárban
Vágólapra másolva!
Márciusban az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet, munkanaphatástól megtisztítva 16,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz mérve 0,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)
Vágólapra másolva!

A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, főként az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázis hatására. A járműipar kibocsátása tavaly márciusban 19,7 százalékkal esett vissza, majd áprilisban 79,7 százalékkal zuhant meg az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Augusztustól decemberig növekedést mutatott, majd idén januárban 27,5, februárban pedig 6,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi termeléstől.

Munkavállalók érkeznek a kecskeméti Mercedes-gyárba Forrás: Dudar Szilard

A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása átlag alatti mértékben emelkedett. A számítástechnikai ágazat termelése tavaly csak áprilisban májusban és decemberben maradt el az egy évvel korábbi teljesítményétől, az idei első két hónapban pedig átlagon felüli, 8,6, illetve 9,8 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbi magas bázison felül.

Az élelmiszeripar termelése tavaly márciusban kiugró 12,7 százalékos növekedést mutatott, amire az idén márciusban további emelkedést tett rá a januári 5,0 és a februári 2,9 százalékos csökkenés után.

A januári 6,8 százalékos visszaeséssel és a februári 1,9 százalékos növekedéssel együtt az első negyedévben 4,0 százalékkal nagyobb volt az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában, amikor 0,4 százalékos emelkedést ért el.

Kérjük lapozzon az elemzői kommentárokért!