Az Amazon alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos ezen a héten összesen közel 2 milliárd dollárnyi Amazon részvényt adott el. Bezos ezzel folytatta a részvényeladási sorozatát, amelyet korábban bejelentett.

Újabb Amazon részvénycsomagot adott el a héten Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezetője. Bezos hétfőn 1,27 milliárd dollárnyi, majd kedden 684 millió dollárnyi részvénytől szabadult meg, vagyis összesen 1,95 milliárd dollárért adott el papírokat – írja a CNBC az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek benyújtott dokumentumok alapján.

Bezos eladása azt követően jött, hogy az Amazon közzétette a negyedéves gyorsjelentését. Ebből kiderült, hogy a cég könnyedén túlteljesítette az elemzői várakozásokat, köszönhetően a tartósan hasító e-kereskedelemnek.

Jeff Bezos ismét milliárdokért adott el Amazon részvényeketForrás: AFP/Jim Watson

Az Amazon alapítója egyébként az elmúlt években felgyorsította a részvényeladási aktivitását. Múlt novemberben Bezos több mint 3 milliárd, előtte (2020 februárjában) pedig 4,1 milliárd dollárnyi papírt adott el.

Az eladás azonban önmagában nem meglepő, mivel Bezos korábban közölte, évente nagyjából 1 milliárd dollárnyi részvényt fog eladni, hogy támogassa a Blue Origin nevű űripari vállalatát. Emellett Bezos 2018 szeptemberében létrehozott egy Day One Fund nevű alapítványt, melynek célja a hajléktalanok, illetve az alacsony jövedelmű közösségek segítése. Tavaly novemberben az alapítvány 98,5 millió dollárral támogatott 32 különböző szervezetet.

Ezek a projektek pedig várhatóan még nagyobb hangsúlyt kapnak majd, amikor Bezos átadja az Amazon vezérigazgatói székét az idei harmadik negyedévben.