A réz lett az új olaj a nyersanyagpiacon

réz helyett festett kő
Copper Cathodes Pack on Pallets Of Escondida in The Port Of Antofagasta. (Photo by Oliver Llaneza Hesse/Construction Photography/Avalon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A világgazdaságban egyre nagyobb a félelem, hogy elfogyhatnak a szükséges réztartalékok. Pedig az ipari termelés számára az egyik legfontosabb fémről van szó, melynek árfolyama folyamatosan szárnyal. Egyes elemzők már arról beszélnek, hogy a réz az új olaj.
Vágólapra másolva!

Az egyik legfontosabb ipari fémnek számító réz globális készletei apadnak, a kitermelés pedig nem tudja tartani az ütemet a hatalmas kereslettel.

Nem véletlen, hogy a fém árfolyama folyamatosan emelkedik, és a Bank of America elemzői szerint 2025-re már beköszönthet a 20.000 dolláros tonnánkénti rézárfolyam is

– írja a CNBC. Ez jelentős drágulás lenne ahhoz képest, hogy az árfolyam egy évtized után először érte el a múlt héten a tonnánkénti 10.000 dolláros szintet.

Szárnyaló réz

A bank nyersanyagpiaci stratégája kiemelte, a tonnában számolt rézkészletek jelenleg a 15 évvel ezelőtti szinteken állnak, ami azt jelenti, hogy

a készletállomány csupán három heti kereslet kielégítésére elég.

Ráadásul ez egy olyan időszakban fordul elő, amikor a világgazdaság épp a talpra állás fázisában van, és világszerte pörög fel a termelés.

Nagyon megcsappant a globális rézkínálat a kereslethez képest Forrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

Michael Widmer hangsúlyozta, úgy számolnak, hogy a rézpiaci hiány és a készletek csökkenése idén és jövőre is folytatódni fog. Ez pedig azt is jelenti, hogy tartós drágulás jöhet a rézpiacon. A szakember kiemelte azonban, hogy a fémpiacon nem példátlan az ilyen jellegű volatilis árfolyam-emelkedés.

A nikkelhiány például 2006-2007-ben azt eredményezte, hogy a fém árfolyama több mint 300 százalékot emelkedett.

A szakember szerint a jelenlegi trendek alapján a következő években könnyedén összejöhet a 13 000 dolláros árfolyam, majd a 2021-22-es hiányok után 2023-24-ben némileg egyensúlyba kerülhet a piac. A Bank of America várakozása szerint azonban 2025-ben újra jelentősen csökkenhetnek a készletek, fölemelve az árfolyamot a 20.000 dolláros tonnánkénti szintre.

Az új olaj

A szélesebb körű világgazdasági talpra állás pedig hatalmas rézkeresletet generál. Elsősorban olyan, rendkívül gyorsan növekvő iparágakban, mint az elektromos autók (akkumulátorgyártás) vagy a chipgyártás.

Nem véletlen, hogy vannak olyan elemzők, akik szerint napjainkban a réz az új olaj.

David Neuhauser, az amerikai Livermore Partners nevű hedge fund ügyvezető igazgatója szerint a fémek általában is hatalmas lendületet kaptak a relatíve gyenge dollártól, illetve a zöld infrastruktúrára való globális átállástól.

A réz fontonkénti árfolyamának alakulása az elmúlt 12 hónapban Forrás: Investing.com

A szakember szerint tehát a réz az új olaj, és a következő 5-10 évben további szárnyalás várható, a rézben pedig megvan a potenciál, hogy elérje a tonnánkénti 20.000 dolláros árfolyamot.
A nyersanyagárakat mérő globális index egyébként áprilisban 3 százalékot emelkedett, de 2020 áprilisához képest már 80 százalékos az erősödés mértéke.