Egymilliárd euró felett volt a márciusi exporttöbblet

konténer, tehervasút
Több alternatíva közül kell kiválasztani a megfelelő útvonalat (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Márciusban az export euróban számított értéke 22,3 százalékkal, az importé 15,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 685 millió euróval javult, 1,013 milliárd eurót tett ki - közölte pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Mindössze harmadszor lépte túl az egymilliárd eurót az exporttöbblet, ez először tavaly februárban, majd szeptemberben fordult elő.

Az előző hónaphoz viszonyítva az export 14,0 százalékkal, az import 13,5 százalékkal nőtt.

Márciusban új rekordot állított fel mind az export, mind az import euróban számolt értéke.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az export 11,058 milliárd eurót tett ki, 1,360 milliárd euróval több az előző havinál, és 2,019 milliárd euróval több az egy évvel korábbinál. Az export márciusi jelentős emelkedését már sejteni engedte az ipari termelés 16,5 százalékos emelkedése, amit csütörtökön közölt első becslése alapján a KSH.
Ahogy a havi export először haladta meg a 11 milliárd eurót az import sem volt eddig 10 milliárd eurónál nagyobb. A 10,045 milliárd euró értékű márciusi import 1,196 milliárd euróval volt nagyobb az előző havinál és 1,334 milliárd euróval nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az idei első negyedévben az export 6,2 százalékkal, az import 3,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A negyedéves exporttöbblet 866 millió euróval 2,717 milliárd euróra javult.
A márciusi és az első negyedévi külkereskedelmi forgalom részletes adatait június 1-én közli második becslése alapján a KSH.

Tovább javulhat a külkereskedelmi többlet

Az első negyedévben az export euró értéke 6,2 százalékkal, az importé 3,3 százalékkal bővült, ennek köszönhetően 866 millió euróval 2717 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet, így az áruforgalom érdemi pozitív hatással volt az első negyedéves GDP-re - írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az idei év első felében tovább javulhat a külkereskedelmi többlet, egyrészt a gyenge fogyasztás miatt viszonylag gyenge belső kereslet, másrészt a második negyedévben jelentkező bázishatások miatt, mivel a meredeken zuhanó kivitel mellett megugrottak az egészségügyi védőfelszerelések beszerzései, így jóval kisebb mértékben zuhant a behozatal.

A második félévben azonban a beruházások és a fogyasztás várható élénkülésével már némileg csökkenhet a külkereskedelem többlete, azonban idén összességében tovább emelkedhet, így elérheti a 6,5-7 milliárd eurót a tavalyi 5,8 milliárd euró után.

A kivitel kilátásai továbbra is kedvezőek, mivel egyes országokban a lakosság a szolgáltatások korlátozásából eredő „kényszermegtakarításait" árucikkek vásárlására fordítja. A német ipari vállalatok, és különösen az autógyártók exportkilátásai bíztatók, amit a beszerzési menedzser indexek, az Ifo index és más bizalmi indexek is alátámasztják - teszi hozzá az elemző.