Áramlik Magyarországra a tőke a keleti nyitás politikájának köszönhetően

Businesswoman and businessman handshake in the cafe Businesswoman Businessman Women Females Men Males Handshake Greeting Caucasian Ethnicity Meeting Success Teamwork Partnership Agreement Happiness Business Human Hand Occupation People Cafe Restaurant Con
Businesswoman and businessman handshake in the cafe
Vágólapra másolva!
Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását egy dél-koreai cég valósítja meg. Ez jól példázza azt a sikert, amelyet a keleti nyitás politikájának köszönhet az ország. A beruházásokat a járvány sem törte meg, hazánk továbbra is vonzó célpontja a befektetőknek. Nemcsak a keletieknek, hanem a nyugatiaknak is - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években hangsúlyváltás történt a külföldi működőtőke befektetői körben. Míg korábban a hazánkba érkező fejlesztéseknél elsősorban az észak-atlanti régió országai – nagyrészt Németország és az Egyesült Államok – voltak meghatározók, addig mára teret nyertek a dél-koreai, kínai és japán vállalatok. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) adatai szerint a 2015–2018-as években érkező beruházások ötven százaléka Németországból és az Egyesült Államokból származott. A két ország részesedése a 2019–2020-as időszakban 19 százalékra csökkent.

Ezzel szemben azt látni, hogy a Dél-Koreából, Kínából és Japánból érkező tőkebefektetések 2015–2017-es tízszázalékos aránya 2019–2020 átlagában 55 százalékra ugrott.

A konvergenciaprogramból kiolvasható: a nominális értéket tekintve az elmúlt három évben a HIPA közreműködésével bevonzott 12,1 milliárd eurós beruházásból a három, említett keleti ország 5,6 milliárd eurós részt hasított ki. Ebben az időszakban Németországból és Amerikából 3,7 milliárd eurós befektetés érkezett Magyarországra.

Forrás: Magyar Nemzet

Érdekesség, hogy Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását is egy keleti vállalat, mégpedig a dél-koreai SK Innovation valósítja meg.

A hangsúlyváltozások azonban nem jelentik azt, hogy Magyarország lekerült a nyugati befektetők térképéről. A tavalyi számok azt mutatják, hogy húsz projekttel így is

Németország valósítja meg a legtöbb beruházást, az Egyesült Államok pedig vezeti a munkahelyteremtési listát.

Az viszont tény, hogy az elmúlt években a Távol-Keletről jövő fejlesztésekkel diverzifikáltabbá vált a befektetői kör, és erősödtek hazánk gazdasági kapcsolatai a dinamikusan növekvő keleti régióval. Az is látható, hogy a kínai, a dél-koreai és a japán fejlesztések többsége a következő évtizedeket meghatározó elektromobilitáshoz köthető.

Hazánk tőkevonzó képessége számottevően erősödött az elmúlt években, és a járvány kitörése sem szakította meg a kedvező folyamatokat.

A 2020 eleje óta bejelentett nagyvállalati fejlesztések elérik a 2600 milliárd forintot, ami az éves hazai GDP mintegy 5,5 százaléka. A következő években csak ezek a beruházások 8-10 százalékpontos GDP-többletet generálhatnak.