Mennyit ér valójában Elon Musk űrcége?

Starship
Tesztelésre készítenek elő egy Starship SN-11-es űrhajót a texasi Boca Chicában
Vágólapra másolva!
Amikor Elon Musk, a Tesla alapítója ringbe szállt az amerikai kormánnyal szerződő nagyvállalatok mellett az űripari megbízásokért, sokan úgy gondolták, hogy a SpaceX nem lesz képes se rakétákat fejleszteni, se embereket küldeni az űrbe. A kritikusok és a versenytársak tévedtek, és Musk űrcége azóta hatalmas sztárrá nőtte ki magát. Mivel azonban a SpaceX nincs kint a nyilvános részvénypiacon, továbbra is nehéz megállapítani, pontosan mekkora is az értéke.
Vágólapra másolva!

Elon Musk űrvállalata, a SpaceX az elmúlt évek egyik legnagyobb sztárja az űriparban. Miután látványosan rácáfolt a kritikusokra és a versenytársakra, a vállalat most már ott tart, hogy kiválasztották arra, hogy amerikai űrhajósokat vigyen a holdra. A cég sikerei alapján valószínűleg az egyik legértékesebb olyan társaságról van szó, melynek részvényei teljesen magánkézben vannak, vagyis nem forognak a nyílt piacon. A 24/7 Wall St. utánajárt, mennyit is érhet valójában SpaceX.

Musk 2002-ben alapította a vállalatot, az egyik kezdeti célja pedig az volt, hogy eljusson a Marsra. A vállalkozó ezt a célját nem is adta fel az elmúlt két évtizedben.

Közben azonban a vállalat igen lendületesen fejlődött a rakéta- és műholdfejlesztésben is, amivel végül globális léptékben is jelentős szereplő lehet az űriparban.

A SpaceX februárban 1,61 milliárd dollárnyi tőkét szerzett, amivel

a becsült értéke elvileg 74 milliárd dollár.

A cég eddig összesen 6 milliárd dollárt szerzett a befektetőktől.

Közben az sem titok, hogy a várakozások szerint a SpaceX bevétele 2021-ben nagyjából 7 milliárd dollár körül alakulhat. Ez mintegy 2100 milliárd forintnak felel meg.

Elképesztően sokat ér Elon Musk űrcége Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hannibal Hanschke

Ugyanakkor a Morgan Stanley számításai szerint a vállalat éves bevétele végül elérheti a 100 milliárd dollárt is. Ennek több mint háromnegyede pedig a Starlink nevű világméretű internetműholdas projektből származhat.

A SpaceX 74 milliárd dolláros értékeltsége azonban hatalmas, ha azt nézzük, hogy a Boeing piaci értéke volt ekkora 2020-ban.

Ráadásul a Boeing bevétele tavaly 58 milliárd volt, amivel messze meghaladta SpaceX idei évre becsült bevételét. Igaz, idén májusra ugyanakkor a Boeing piaci kapitalizációjának értéke közel megháromszorozódott.

Azt, hogy a SpaceX 74 milliárdos dolláros értékeltsége mennyire reális, azt nehéz meghatározni. Egyfelől jól látszik, hogy a befektetők kifejezetten kedvelik a vállalatot. Azonban itt egy becsült értékről van szó. Vagyis a valódi piaci érték akkor látszódna, ha Musk úgy döntene, kiviszi a nyílt tőzsdére a vállalat részvényét.

Ha pedig figyelembe vesszük a Musk projektjei iránti befektetői rajongást, illetve az űripar lendületes felemelkedését, nem kizárt, hogy egy nyilvános részvénykibocsátás után a SpaceX értéke a ma becsültnél akár jelentősen magasabb is lehet.