A világnak drasztikusan vissza kellene fognia a metánkibocsátást

mélytengeri bányászat
The ultra-deep-water semi-submersible drilling rig "Blue Whale II", which can mine both combustible ice and oil, is pictured at a harbour in Yantai city, east China's Shandong province, 28 July 2017. The construction of the ultra-deep-water semisubmersible drilling rig Blue Whale II, which can mine both combustible ice and oil, will start a 21-day trial run, according to its manufacturer. China Yantai CIMC Raffles Offshore Ltd, the producer of the Blue Whale 1, succeeded in collecting methane gas trapped in ice-like crystals beneath the surface of the South China Sea last week. It said the functions of the Blue Whale 2 will be slightly different from the first model in terms of flammable ice drilling. Combustible ice, a particular kind of natural gas hydrate usually existing in seabed or tundra areas, is formed under strong pressure and low temperatures. It is regarded as a clean energy option with high energy density and huge reserves. (Photo by Liang xiaopeng / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
A világnak drasztikusan vissza kellene fognia a metánkibocsátást a klímaváltozás hatékony visszaszorításához. Ez derül ki az ENSZ friss jelentéséből. A metánkibocsátás csökkentése azonban nem lesz könnyű feladat, tekintve hogy számos iparághoz ma még szervesen hozzátartozik.
Vágólapra másolva!

Bár a legtöbb szó manapság a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről esik, az ENSZ friss jelentése szerint hasonlóan fontos lenne a metánkibocsátás visszafogása, ha a világ hatékonyan fel kívánja venni a harcot a klímaváltozással – írja a CNBC.

A metán a fosszilis tüzelőanyagokhoz köthető iparágak számos területén jelen van.

Az olaj- és gázkitermelés adja a globális metánkibocsátás tekintélyes részét, de a hulladékkezelés és az ipari állattartás, illetve általában a mezőgazdaság is hatalmas szerepet játszik a gáz kibocsátásában.

Az ENSZ kutatása szerint a világgazdaság még ebben az évtizedben 45 százalékkal (évente 180 millió tonnával) foghatná vissza a metánkibocsátását a megfelelő intézkedések mellett. Ennek a célnak az elérése pedig hatékonyan támogatná a párizsi klímacélok elérését.

A jelentés azt követően érkezett, hogy a globális metánkibocsátás tavaly rekordot döntött, ráadásul a koronavírus-járvány miatti lezárások és gazdasági leállások ellenére. Mi több, az adatok szerint a metánkibocsátás az 1980-as években kezdődő mérések óta még soha nem növekedett ilyen ütemben, mint manapság.

Az olaj- és gázipar jelentős részét adja a globális metánkibocsátásnak Forrás: AFP/Sputnik/Eugene Odinokov

A metán visszafogása a következő 25 év egyik legnagyobb feladata lesz a klímaváltozás elleni küzdelemben. A csökkentés gazdasági hasznai pedig végső soron messze meghaladják majd a költségeket – mondta Inger Andersen, az ENSZ környezeti programjának ügyvezető igazgatója.

A jelentés szerint az olaj- és gázipar jelentős mértékben tudná csökkenteni a metánkibocsátást, amennyiben a szektor szereplői javítanák az infrastruktúrát.

Ezzel meg lehetne gátolni a szivárgásokat és visszaszoríthatnák a metán kibocsátását, vagyis végső soron az olaj- és gázipar még profitálna is a visszafogásból.

Az egyes iparágak területén az látszik, hogy az olaj- és gázkitermelés, feldolgozás és disztribúció adja a metánkibocsátás 23 százalékát, míg a szénbányászat 12 százalékot. A mezőgazdaság különböző területei 32 százalékkal járulnak hozzá az összesített, globális kibocsátáshoz.

Ráadásul az előirányzott 45 százalékos metánkibocsátás-csökkentés jelentős egészségügyi haszonnal is járna.

Az ENSZ kutatása szerint a cél elérése 255.000 idő előtti halálozást és 775.000 asztmával összefüggő kórházi kezelést előzne meg. Emellett 73 milliárd órával csökkentené az extrém hőség miatt kieső munkaórák számát, és 26 millió tonna gabonaveszteséget előzne meg minden évben.