Újabb, 30 milliárdos versenyképesség-növelő támogatási program indul

koronavírus, Róma, Olaszország, vakcina, ReiThera, GRAd-CoV2
Róma, 2021. január 8. Az új koronavírus ellen a ReiThera olasz gyógyszergyár által kifejlesztett oltóanyagon dolgozó római laboratórium 2021. január 8-án. A GRAd-CoV2 vakcina a kipróbálás második szakaszában van, és várhatóan nyáron fejeződik be a tesztelés harmadik fázisa. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci
Vágólapra másolva!
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter közölte: magyarországi vállalatoknak adnak támogatást olyan beruházásokhoz, amelyek a termelékenység növelésére vonatkoznak, és amelyekkel a cégek modernizálják a tevékenységüket. Az iparágak közül példaként említette az akkumulátor- és a gyógyszergyártást, az orvosi eszközök gyártását, valamint az élelmiszeripart.

A miniszter elmondta, olyan vállalatok nyújthatnak be kérelmet, amelyek

legalább 2 millió eurónyi beruházást valósítanak meg.

A megyék fejlesztési szintjétől függően

20 vagy 33 százalékos támogatást kaphatnak.

Egy vállalat - az Európai Bizottság határozata alapján - maximum 1,8 millió eurós támogatásban részesülhet.

Azoknak a cégeknek, amelyek most támogatást kérnek, el kell kötelezniük magukat amellett, hogy

nem bocsátanak el senkit, viszont növelik a munkavállalóik fizetését

- közölte Szijjártó Péter. Megjegyezte: ez olyan beruházás mellett lehetséges, ahol modern technológiát fognak alkalmazni, növelik a hozzáadott értéket, vagy a kutatás-fejlesztést részesítik előnyben.

Kanyarban előztünk

Szijjártó Péter kitért arra is, mára kijelenthető, hogy a magyar gazdaság "kanyarban előzési manőverje sikeresen ment végbe". Helyesnek bizonyult a kormány válasza a koronavírus-járvány gazdasági következményeire - tette hozzá. Közölte, a beruházások támogatására kiírt program keretében 1434 vállalat döntött úgy, hogy növeli a kapacitásait, vagy új technológiát vásárol, és ezzel párhuzamosan elkötelezte magát amellett, hogy nem bocsát el senkit.

A program meg is hozta az eredményét: 270 ezer ember munkahelyét tudták megvédeni - mondta Szijjártó Péter.