A National Grid brit nemzeti áramszolgáltató a hálózatra telepített új technológiával véget vet a megújuló energiaáramlás eddig tapasztalt torlódásának, így elegendő áramot szabadít fel több millió háztartás akadálytalan ellátására – írja a Bloomberg.

Nagyon szeles, viharos idő esetén gyakran előfordul, hogy egyszerre túl sok áram "torlódik" fel a hálózaton belül egy helyen, ahol a rendszer ilyenkor a maximális kapacitást is elérheti, míg máshol azonban jóval a határérték alatt maradhat az áramellátás. Az úgynevezett intelligens szelepek automatikusan továbbítják az áramot a hálózat azon részeibe, ahol rendelkezésre áll a szükséges kapacitás.Az üzemeltető szerint az évtized közepéig elérni kívánt áramhálózati szén-dioxid.semlegesség 3 millió fontba (1,2 milliárd forint) fog kerülni az iparnak.

Ez elengedhetetlenné teszi a meglévő villamos vezetékek maximalis kihasználását és az ország szélerőműveiből előállítható összes villamos energia felhasználását.

Az intelligens szelepek lehetővé teszik a vállalat számára a megújuló energiatermelés teljes potenciáljának a kiaknázását és a költségek csökkentését a végfelhasználók számára.

„Mindez hozzájárul ahhoz az ambíciónkhoz, hogy 2025-ig képesek lehessünk a rendszert szén-dioxid-mentesen üzemeltetni" - mondta Julian Leslie, a National Grid villamosenergia-üzemeltető egységének vezetője.

IllusztrációForrás: AFP/Cultura Creative/Mischa Keijser

Az Egyesült Királyság szélenergiájának döntő többsége az Északi-tengeren hasznosul. A hálózat nem mindig képes megbirkózni azzal, hogy az összes villamos energiát egyszerre vigye oda, ahol arra szükség volna, így a nemzeti áramszolgáltató néha kénytelen fizetni az üzemeltetőknek, hogy állítsák le a turbinák forgását.

A National Grid 48 intelligens szelepet telepít öt áramkörére három észak-angliai alállomáson, 500 megawatt új hálózati kapacitást biztosítva minden helyszínen. A munka az év végéig befejeződik. A vállalat azt is fontolgatja, hogy ugyanezt a technológiát ősszel még két helyszínen bevezeti, ami további 500 megawatt felszabadítását jelentené.