Elon Musk nem tud leállni az eredetileg viccnek indult dogecoin iránti rajongásával. Az új terve szerint a SpaceX egyik jövő évi űrprojektjét részben a kutyás kriptovalutával finanszíroznák.

Különös bejelentés érkezett az Elon Musk által alapított SpaceX-től. Az űripari vállalat ugyanis megerősítette a Geometric Energy Corporation vasárnapi bejelentését, miszerint dogecoin bevonásával finanszíroznának egy 2022 első negyedévére tervezett űrprojektet – írja a CNBC.

Ez azt jelenti, hogy a SpaceX elfogadná az eredetileg viccnek induló kutyás kriptovalutát a projekt finanszírozásához, ráadásul az egész projekt nevét (DOGE-1 Mission to the Moon) is a mém alapján létrehozott dogecoin ihlette. A „To the Moon" pedig népszerű szállóige a dogecoin-rajongók körében, arra utalva, hogy a befektetők célja, hogy a „Holdig" emeljék a kriptovaluta árfolyamát. A dogecoin történetéről és közelmúltbeli sikeréről itt írtunk részletesebben.

A DOGE-1 misszió pontos pénzügyi értéke egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy Musk nagy rajongója a kriptovalutáknak. Nemrég jelentette be például, hogy bitcoinnal is lehessen Teslát vásárolni az Egyesült Államokban – és hamarosan más országokban is. Nem sokkal korábban pedig 1,5 milliárd dollárért vásárolt a legnagyobb kriptovalutából.

Elon Musk űrcége újabb különös projektet indítForrás: AFP/NurPhoto/Paul Hennessy

A misszió egyébként egy 40 kilogrammos kockaműholdat juttat föl rakományként az űrbe egy Falcon 9 típusú rakéta segítségével. A szállítmány elsősorban kommunikációs eszközöket tartalmaz.
Közben a SpaceX kereskedelmi alelnöke, Tom Ochinero közleményben hangsúlyozta, a DOGE-1 azt fogja bemutatni, hogy a kriptovalutákat a Földön túl is lehet alkalmazni.

Az ötlet sajátossága, hogy Musk április 1-jén már kiírt a Twitterre egy hasonló üzenetet, azonban az még tréfa volt bolondok napjára. Akkor azt írta, „a SpaceX egy konkrét Dogecoint fog eljuttatni a Holdra."

A dogecoin árfolyama egyébként több mint 800 százalékot szárnyalt a megelőző hónapban, a piaci kapitalizációja (az elérhető tokenek összértéke) pedig eléri a 73 milliárd dollárt.