Így hat a klímaváltozás a kenyai teatermelésre

Vágólapra másolva!
Az éghajlatváltozás drasztikus hatással jár a kenyai teatermelésre, a világ legnagyobb teaexportőre ugyanis folyamatosan emelkedő hőmérsékletekkel, rendellenes esőzésekkel és rovarfertőzésekkel szembesül – derült ki egy a Channel News Asia birtokába került elemzésből.
Vágólapra másolva!

A víz mögött a tea a második legtöbbet fogyasztott ital a világon, így a kelet-afrikai országban tapasztalható termelési problémák globális szinten is éreztethetik hatásukat.

A Christian Aid jótékonysági szervezet jelentése felvázolja azokat a különféle fenyegetéseket, amelyekkel Kenya a fekete tea termelése során szembesül, valamint azokat a veszélyeket, amelyekkel más országoknak a bolygó hőmérsékletének túlzott emelkedése miatt nagy valószínűséggel meg kell birkózniuk.

A szervezet szerint

az emelkedő hőmérséklet, a kiszámíthatatlan és jelentős esőzések, az aszályok és az új rovarfertőzések négyszeres fenyegetése Kenya optimális teatermesztési területeinek 26,2 százalékát pusztítja el 2050-re.

Az éghajlatváltozás ezzel párhuzamosan várhatóan közel 40 százalékkal csökkenti a közepes minőségű növekedési feltételekkel rendelkező területeket.

- mondta Richard Koskei, Kenya nyugati felvidékének egyik teatermesztője.

„Az éghajlatváltozás azonban valódi fenyegetést jelent a számunkra. Már nem tudunk előre tervezni az évszakokkal, egyre forróbb a levegő, a csapadék is egyre több és nem lehet tudni mikor csap le ránk."

Karimi Kinoti, a Christian Aid afrikai részlegének vezetője szerint a tea csak egy újabb példa arra, hogy

a klímaválságért legkevésbé felelős országokban élő emberek viselik a legnagyobb terhet.

"Az afrikaiak a világ népességének 17 százalékát teszik ki, de az éghajlati válságot okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának mi csak a négy százalékát okozzuk" - mondja.

Tealevél szedő asszonyok Kenyában Forrás:Wikipedia

A jelentés arra is figyelmeztetett, hogy

a kenyai teaiparban több mint hárommillió ember megélhetése kerülhet veszélybe a következő két évtizedben.

Az egy főre jutó legnagyobb teafogyasztó az Egyesült Királyság, idén novemberben pedig itt rendezik meg az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáját.

Mohamed Adow, az afrikai Power Shift klíma- és energetikai agytröszt igazgatója szerint

az ENSZ klímatárgyalásai létfontosságú lehetőséget kínálnak a gazdagabb nemzetek számára, hogy megfelelő támogatást nyújthassanak a szegényebbek számára,

akiknek már alkalmazkodniuk kellett az éghajlatváltozáshoz és a saját bőrükön érzik annak káros hatásait.