Az enyhülő járványhelyzettel és a részleges nyitással párhuzamosan május elejére erősödött a kereslet a budapesti albérletpiacon: a bérlők fizetési hajlandósága 7,6 százalékkal nőtt a decemberi mélyponthoz képest. A lassú erősödés a kínálati oldalon még nem hozott jelentős változást, a meghirdetett lakások átlagos bérleti díja áprilisban mindössze 3 százalékkal emelkedett – derül ki a Rentingo.com friss elemzéséből. 

Az óvatos élénkülés jeleit mutatja a keresleti oldal az elmúlt két hónapban a fővárosi albérletpiacon. A decemberi mélypont után, amikor a bérlők átlagosan 126 ezer forintot kínáltak albérletükért, áprilisra 7,6 százalékkal, 135 ezer forintra nőtt az átlagos keresleti bérleti díj – derül ki a Rentingo.com közösségi albérletkereső friss elemzéséből.

Miközben Budapesten egy kerületen belül is jelentős eltérések lehetnek a négyzetméterenkénti albérletárak között, a végül ténylegesen kifizetett bérleti díj lassú emelkedése mindenhol tapasztalható.

A trend egyértelműen összekapcsolható az enyhülő járványhelyzettel, az oltások számának növekedésével, és az ennek okán bejelentett lazításokkal. A nyitásnak köszönhetően újrainduló szolgáltatószektorban foglalkoztatottak számának emelkedésével párhuzamosan egyre többen keresnek albérletet, és a szektorban dolgozók fizetőképessége is nő.

Az átlagos kínálati és keresleti bérleti díjak a budapesti albérletpiacon (2020 április - 2021. április)Forrás: Rentingo

 A Rentingo.com adatai alapján ugyanakkor a bérbeadók a keresleti oldalon tapasztalható lassú élénkülés ellenére egyelőre még visszafogottak maradtak: a kínálati árak alig változtak az év eleje óta, a márciusi mélyponthoz képest csupán 3 százalékkal emelkedtek. Áprilisban a bérbeadók átlagosan 143 ezer forintot kértek kiadó lakásukért, ami még mindig elmarad az egy évvel korábbi 148 ezer forinttól, amikor a koronavírus-járvány első hulláma egyszerre okozott kínálatbővülést és keresletcsökkenést az albérletpiacon.

IllusztrációForrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

Az óvatosságot emellett az is jelzi, hogy a bérbeadók közül még mindig sokan (21 százalék) megelégednek az egyhavi kaucióval is. Az erősödő kereslet hatására tovább szűkült az árolló a kínálati és a keresleti oldal között, ezért

megfelelően megállapított bérleti díj esetén most rövid idő alatt találnak bérlőt a tulajdonosok. Mivel az élénkülés várhatóan tovább tart, és ebben az árszegmensben nem lehet számítani a kiadó lakások számának bővülésére, a következő hónapokban a kínálati bérleti díjak is lassú emelkedésbe kezdhetnek – mutat rá elemzésében a Rentingo.com.