Magyarország komolyan veszi, hogy a versenyképességnek és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell haladnia, viseli a felelősséget azért, hogy a következő nemzedékek számára élhető bolygót hagyjon hátra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos ülésének szünetében.

A politikus John Kerryvel, az Egyesült Államok különleges klímamegbízottjával a környezetvédelem globális kérdéseiről, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem témájában videókapcsolaton keresztül tervezett megbeszéléssel kapcsolatban magyar újságíróknak elmondta: Magyarország viseli annak a felelősségét is, hogy az európai ipart ne lehessen leépíteni, illetve versenyképtelenné tenni.

– Fontos, hogy ne engedjünk a nukleáris energiával kapcsolatban Brüsszelből érkező nyomásnak. Ki kell tartani az igazság mellett, ugyanis a nukleáris energia tiszta, biztonságos és olcsó módja az energia előállításának  – fogalmazott Szijjártó Péter.

Magyarország viseli annak a felelősségét is, hogy az európai ipart ne lehessen leépíteni, illetve versenyképtelenné tenni - mondta Szijjártó PéterForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ellent kell állni a nukleáris energia használata elleni nyomásgyakorlásnak - jelentette ki. Ha a magyar energiamix nukleáris lábát kiütnék, akkor Magyarországon "nem tudnánk tovább csökkenteni a károsanyag-kibocsátásunkat, nem tudnánk még tisztább környezetet teremteni, nem tudnánk megvédeni a rezsicsökkentés vívmányait sem" - mondta. 

Magyarország a környezetet kímélő gazdasági növekedés bajnoka,  nemcsak azért, mert az európai uniós országok közül elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást, hanem azért is, mert úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette a károsanyag-kibocsátást. A koronavírus-világjárványt megelőzően mindössze 21 ilyen ország volt a világon, köztük Magyarország – emelte ki Szijjártó Péter.