Erre jutottak a csokis gabonapelyheket vizsgálók

gabonapehely
Vágólapra másolva!
Milyen a tökéletes csokis gabonapehely? Ízletes, a cukortartalma a lehető legkisebb, valamint a rost- és fehérjetartalma magas. A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjéből azonban kiderült, hogy a boltokban fellelhető kínálat ettől nagyon messze áll. Az eredmények egyértelműen mutatják, hogy ha tápláló, egészséges és finom reggelire vágyunk, akkor a megoldást nem a csokis gabonapelyhek között találjuk.
Vágólapra másolva!

A gabonapehely szerte a világon népszerű napindító étel: tápláló és finom, alapvetően egészséges összetevőkből áll, elkészítése pedig egyszerű és gyors. A boltokban a gabonapelyhek óriási választékával találkozhatunk: müzli, zabkása, pehely, golyó, karika, párna és társaik, sok forma, íz és szín, impozáns a kínálat. A Tudatos Vásárlók egyesületének online felméréséből kiderült, hogy a magyar felnőttek ezek közül leginkább a zabpehelyes termékeket fogyasztják, és ahogy az várható volt, a csokis készítményeket inkább a gyermekek szeretik.

Az egyesület a nemzetközi a FoodPro uniós projekt részeként a szomszédos országok – osztrák, cseh, horvát, magyar, szlovák és szlovén- fogyasztói szervezeteivel együtt a csokis gabonapelyheket vizsgálta. A 6 országból összesen 102 csokis gabonapelyhet teszteltek.

A magyar boltok csokis gabonapehely kínálatából 18 termék tápértékét, azaz a cukor-, fehérje-, élelmi rost, folsav- és vastartalmát, az érzékszervi tulajdonságait, az idegen szennyezők jelenlétét, a címkézés megfelelőségét és fenntarthatósági szempontokat vizsgálták laboratóriumi körülmények közt.

Az eredmények meglehetősen ellentmondásosak voltak.

Illusztráció Forrás: Antal Viktória

Adalékanyagok és túl magas cukortartalom

Az összetevők listája szerint a termékek nagy része – átlagosan 65 százaléka – egy vagy több gabonaliszt (búza, rizs, kukorica, zab) és dara (búza, kukorica) keverékéből áll. Ám

másodikként rögtön a cukor következik a listán, átlag 24 százalékos arányban.

6 százalék körüli mennyiségű kakaót vagy csokoládét tartalmaznak a termékek, valamint olajat (napraforgó, repce, pálma) és mindegyikben találtak, nagyjából 1 százalék mennyiségben, adalékanyagokat és hozzáadott aromát is, amelyek között van természetes is.

A magas cukortartalom miatt inkább desszert, mint reggeli

A vizsgált termékek 15,8 és 30,9 g/100g közötti cukormennyiséget tartalmaznak, amelyek kivétel nélkül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása feletti értékek. A WHO előírja, hogy a reggeli gabonapelyhek kevesebb, mint 15 g cukor/100 g gabonapehely mennyiséget tartalmazhatnak, amennyiben gyermekeknek szánt termékről van szó.

A tesztelt termékek átlagosan 24 százalékban cukorból áltak. Forrás: Shutterstock

Hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok

A gabonapelyhek természetesen előforduló vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, a dúsított termékek esetében pedig mesterségesen adnak ilyeneket is hozzá. A dúsított termékek átlagosan 40 százalékkal több folsavat tartalmaznak, a vasra viszont ez nem mondható el, mivel az értékek nem szignifikánsan magasabbak, sőt, egyes esetekben még a természetesen előforduló vastartalomhoz is hasonlíthatók.

Az eredményeket látva a Tudatos Vásárlók Egyesületének következtetése az, hogy

a csokis gabonapehely semmiképpen sem fér bele egy kiegyensúlyozott étrendbe, mivel túl sok cukrot tartalmaz és nagymértékben feldolgozott termék.

A termékek több mint fele vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, így olyan egészséges táplálkozásra vonatkozó állításokat hordozhatnak, amit a gyártók főleg a szülők figyelmének felkeltésére használnak. Ezek azonban, még ha önmagukban helytállók is, nem ellensúlyozzák a magas cukortartalom által okozott károkat a gyermekek szervezetében.

A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét a gyermekek számára inkább friss gyümölccsel és zöldséggel biztosítsuk. Forrás: Buzgó Csilla

Hiányos tájékoztatás

Fontos szempont, hogy a vásárlók számára a termékre vonatkozó információ teljeskörű, érthető és olvasható legyen.

Ezért összehasonlították a mért és a tápérték táblázatban a gyártó által feltüntetett cukor-, fehérje-, élelmi rost-, vas- és folsavtartalmat.

7 terméknél a megengedettnél nagyobb eltérést találtak, mindegyik esetben nagyobb mennyiséget mértek a termékben, mint amit a gyártó állított.

A fenntarthatóság szempontja

A kartondobozokban árult termékek műanyag zacskóba is be vannak csomagolva, hogy megőrizzék a termék minőségét, a kettős csomagolás azonban teljesen felesleges. A pálmaolaj összetevőként való használata is elfogadhatatlan a fenntarthatóság szempontjából, habár ez utóbbi csak 4 termékben szerepelt. Azon túl, hogy sok telített zsírsavat tartalmaz, amelyet egy kiegyensúlyozott étrendben korlátozni kell, a pálmaolaj előállításának módszere is problematikus, mert erdőirtással és környezetszennyezéssel jár.

A pálmaolaj termesztése miatt rengeteg esőerdőt irtanak ki és állatfajok milliói kerülnek veszélybe. Forrás: Wikimedia Commons

Az UTZ és a Fairtrade tanúsítványok a fenntartható kakaótermelésről, biztosítják a jobb munka- és fizetési feltételeket a gazdálkodók számára. A tesztelt termékek közt 7 darab UTZ minősítésű volt.