Az orosz származású Vitalik Buterin, aki 2015-ben ott bábáskodott az ethereum létrehozásánál, a kriptovaluta elmúlt időszakban produkált elképesztő mértékű drágulásának köszönhetően 27 éves korára a világ legfiatalabb kriptomilliárdosa lett.

A múlt héten az ether árfolyama első alkalommal a 3000 dollárt is meghaladta, az év elejétől pedig 325 százalékot emelkedett. Buterin már több mint 1 milliárd dollár értékben birtokol ethereumot - olvasható a Forbes.com cikkében.

Ennek a kriptodevizának a piaci kapitalizácója 400 milliárd dollár körül mozog, amivel a második helyen áll a 1000 milliárd dollár körülire árazott bitcoin mögött.

Vitalik Buterin, az ethereum egyik atyjaForrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/John Phillips

Buterin a Moszka melletti Kolomna városában született 1994-ben. Később családjával Kanadába költöztek, és Torontóban nőtt fel. Az ethereum elindítása előtt, még 2012-ben, 18 éves korában Mihail Alisie-vel társalapítója volt a Bitcoin Magazinnak, majd 2014-ben elnyerte a 23 év alatti fiatal vállalkozók számára létrehozott 100 ezer dolláros Thiel ösztöndíjat.

2015-ben pedig következett - szintén Alisie-vel - az ethereum létrehozása, ami mára szédítő vagyont hozott Buterin számára. A fiatal üzletember a napokban 600 ezer dolláros felajánlást tett egy, a Covid-betegek gyógyításában résztvevő indiai alapítvány számára kriptovalutákban.