Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések, a gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segítjük, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter online közösségi oldalán közzétett videójában.

A pénzügyminiszter közlése szerint, az első pontban csökkentik a munkabérek adóterheit, jövő júliustól a szociális hozzájárulási adó mértéke 15 százalékra mérséklődik.A szakképzési hozzájárulás – a kedvezmények fenntartása mellett – beépül az adóba.

A pénzügyminiszter kiemelte: a munkát terhelő adók mértéke így kettő százalékponttal csökken, valamint tovább egyszerűsödik az adórendszer. Ezzel évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

A miniszter második pontként említette, hogy könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás is. Ez az adózási forma a jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél az ötvenszereséig választható.

Az így adózó egyéni vállalkozóknak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Továbbá élhetne a családi adókedvezmény lehetőségével is. Az intézkedés hetvenezer vállalkozónak jelenthet könnyebbséget.

- tette hozzá a miniszter.

Harmadik könnyítésként nevezte meg Varga Mihály, hogy segítséget kapnak a gazdaság újraindításában aktívan részt vevő piaci szereplők is. A jövő évtől a kockázatitőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük.

A miniszter videója:

A miniszter negyedik kedvezményként nevezte meg a rezsicsökkentés megőrzésének segítését. Az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményből.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a kormány lépéseket tesz a kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítése felé. Jelenleg a kriptodevizák adóterhe 30,5 százalék, ami 15 százalékra csökkenhet. Ez több milliárd forintot hozhat a költségvetésnek - fogalmazott.

"Folytatjuk a családokat és vállalkozásokat támogató gazdaságpolitikát, ennek része az Országgyűlés elé kerülő adókönnyítő törvényjavaslat is" – tette hozzá Varga Mihály.