Így teheti kiszámíthatóbbá pénzügyeit az MNB ingyenes online kalkulátoraival - Pénzügyi sarok

MNB minősített lakáshitel kalkulátor
Az MNB ingyenes, minősített lakáshiteleket összehasonlító kalkulátorának nyitóképernyője
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma az alábbi kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelemet az MNB online kalkulátora segítségével választottam ki, most az új otthonunkra lakásbiztosítást is kötnék. Van még hasonló, ingyenesen elérhető program?" (L. Éva, Százhalombatta). A témában dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese válaszol.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kalkulátort tett elérhetővé a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) összehasonlítására és az ügyfelek számára leginkább testhezálló ajánlatok megtalálására. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) és személyi hitelek (MSZH) összehasonlító programja már korábban elindult, immár a fogyasztóbarát termékcsalád valamennyi tagja rendelkezik önálló kalkulátorral. Az MNB nemrég indított külön honlapján valamennyi fogyasztóbarát konstrukció egyetlen felületen érhető el.

A kalkulátorok nagyon egyszerűen és gyorsan kitölthetők.

Vegyünk példának a kérdező Budapesthez közeli lakhelyén egy 83 négyzetméteres, társasházi lakást. A lakásra először minősített otthonbiztosítást kívánunk kötni. A szűrőfeltételek (ebben az esetben például saját tulajdon, társasház, bankkártyás díjfizetés stb.) kitöltése után a kalkulátor jelenleg hat biztosító, már piacon lévő MFO termékét jeleníti meg.

Az ajánlatok az alapcsomagra és az esetlegesen választott kiegészítő biztosításokra vonatkoznak. Az alapcsomag 15 alapvető elemi kockázatot (például tűz, vihar, villámcsapás stb.) és további 5 gyakori háztartási kártípust (például vízkár, üvegtörés stb.) fedez.

Az MNB ingyenes, minősített lakáshiteleket összehasonlító kalkulátorának nyitóképernyője Forrás: MNB minősített lakáshitel kalkulátor

Mivel mindegyik biztosító más-más összegre becsüli az ingatlan újjáépítési értékét, az alapcsomagra megállapított éves díjakban jelentős eltérések lehetnek.

A példánkban említett lakás értékét 20,107 millió–37,35 millió forintban határozták meg. Így az éves díjak - amennyiben csak ingatlanra kértük a biztosítási ajánlatokat - 8.507–33.432 forintig terjednek.

Ezen összegek változhatnak, ha az alapcsomag mellé további kiegészítő biztosításokat is kérünk. Ezek közül a leggyakoribbak elnevezése is egységes, egyértelműen összehasonlítható. Például: balesetbiztosítás, assistance szolgáltatások, munkanélküliség biztosítás stb.

Amennyiben a lakás felújításához kölcsönt szeretnénk felvenni, lehetőségünk van szabad felhasználású Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel igénylésére. A honlapon lévő MSZH kalkulátorral hat hitelintézet ajánlatát tekinthetjük meg és hasonlíthatjuk össze. Tegyük fel, hogy a felújításra 2 millió forintra lenne szükségünk. Ez az összeg többek között 350 ezer forint nettó jövedelem, 2019-ben kezdődő határozatlan idejű munkaviszony és hatvan hónap futamidő mellett 7,22-12,92 százalék THM-el és 39.593–44.368 forint havi törlesztőrészlettel igényelhető.

Az összehasonlító oldalakon megjelenő kalkulációk számítása a hitelezők, illetve biztosítók képletei alapján történik. A hitelt és/vagy biztosítást is az eredménylistában szereplő hitelezőktől, illetve biztosítóktól lehet igényelni. A nem minősített hitelkonstrukciók az MNB hitel- és lízingválasztó alkalmazása segítségével hasonlíthatók össze.

Válaszolt dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese