215 éves a legendás svájci bank, a leggazdagabbak bankja

Pictet Group, bank, svájc, Horizontal BANK ECONOMY AND FINANCE ILLUSTRATION LOGO
A sign of Swiss private Bank Pictet is seen at their headquarters on August 25, 2014 in Geneva. The elite of Swiss private banks will begin lifting the veil on their books after a radical shift in business model, amid tougher international regulations and crackdowns on tax dodgers. Geneva's Bank Pictet opens on August 26, 2014 with an unprecedented release of its first-half results, followed two days later by crosstown rival Lombard Odier. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A magánbankok világának egyik főhőse vitathatatlanul a Banque Pictet & Cie SA  lenne. A svájci intézmény már több mint két évszázada kezeli diszkréten a kevés, de annál vagyonosabb ügyfeleinek milliárdjait.
Vágólapra másolva!

1805-ben két fiatal vállalkozó összefogott, hogy létrehozzák a független pénzügyi partnerség új formáját, amelyet később „magánbankként" ismert meg a világ.

Exkluzív klub

A bank teljes története során csupán 43 ember - mind férfi - emelkedett a Pictet partneri rangjára. A genfi központból több mint 600 milliárd frank (195 ezer milliárd forint) vagyont felügyelnek, amely messze meghaladja a nagyobb, nyilvános tőzsdén jegyzett társaik felügyelte vagyont.

A Pictet Group 1970-es évek beli partneri csoportja. Balról jobbra: Guy Demole, Denis de Marignac, Claude de Saussure, Michel Pictet, Jean-Pierre Demole, Edouard Pictet, Jean-Jacques Gautier and Pierre Pictet. Forrás: tbsnews / Pictet Group

A genfi Banque De Candolle Mallet & Cie néven megalakult társaság kezdetben az árukereskedelmre öszpontosított, de hamarosan felhagyott a kereskedéssel, hogy az ügyfeleik pénzügyi és kereskedelmi tevékenységét segítse, és a vagyonuk kezelésével kapcsolatos tanácsadásra összpontosítson.

Az egyik alapító, De Candolle 1841-es halálakor a felesége unokaöccse, Edouard Pictet csatlakozott a partnerséghez. A Pictet nevet és a családi köteléket azóta is őrzi a társaság, noha csak

1926-ban változtatták meg a nevét Pictet & Cie-re.

1890 és 1929 között a bank jelentős növekedésen ment keresztül. Az 1930-as évek nagy gazdasági válsága és a második világháború miatti stagnálás után a Pictet az 1950-es években kezdett újra terjeszkedni.

A katonailag semleges Svájcba rengeteg pénzt mentettek át a háborúk során, amit többek között a diszkrét magánbankok széfjeibe rejtettek. shutterstock

Ahogy a nyugati világ újra a gazdasági növekedés időszakába lépett, a bank is kezdett egyre inkább kilépni a globális színtérre és több fiókot nyitott a tengerentúlon is.

2011-től a Pictet Svájc harmadik legnagyobb vagyonkezelő társaságának,

és egyben Európa egyik legnagyobb magánkézben lévő bankjának számít.

A diszkrét magánbank

A Pictet évszázadok óta ragaszkodik az óvatosság és a titoktartás elvéhez. Ugyanakkor mindent megtesznek, hogy a hagyományok mellett a modern pénzügyi szektorhoz is illeszkedjenek.

Legújabb stratégiájukban Ázsiát, a vagyonteremtés epicentrumát célozták meg, és ügyfeleik között mára jócskán megtalálhatóak a robbanásszerűen megggazdagodott ázsiai üzletemberek.

Nem titkolt céljuk, hogy a távoli régióban is betörjenek a top 10 magánbank közé. Ehhez azonban új - és potenciálisan kockázatosabb - befektetési eszközök felkarolása is szükséges, ami eddig távol állt az intézmény óvatos szemléletétől.