A magánbankok világának egyik főhőse vitathatatlanul a Banque Pictet & Cie SA  lenne. A svájci intézmény már több mint két évszázada kezeli diszkréten a kevés, de annál vagyonosabb ügyfeleinek milliárdjait.

1805-ben két fiatal vállalkozó összefogott, hogy létrehozzák a független pénzügyi partnerség új formáját, amelyet később „magánbankként" ismert meg a világ.

Exkluzív klub

A bank teljes története során csupán 43 ember - mind férfi - emelkedett a Pictet partneri rangjára. A genfi központból több mint 600 milliárd frank (195 ezer milliárd forint) vagyont felügyelnek, amely messze meghaladja a nagyobb, nyilvános tőzsdén jegyzett társaik felügyelte vagyont.

A Pictet Group 1970-es évek beli partneri csoportja. Balról jobbra: Guy Demole, Denis de Marignac, Claude de Saussure, Michel Pictet, Jean-Pierre Demole, Edouard Pictet, Jean-Jacques Gautier and Pierre Pictet.Forrás: tbsnews / Pictet Group

A genfi Banque De Candolle Mallet & Cie néven megalakult társaság kezdetben az árukereskedelmre öszpontosított, de hamarosan felhagyott a kereskedéssel, hogy az ügyfeleik pénzügyi és kereskedelmi tevékenységét segítse, és a vagyonuk kezelésével kapcsolatos tanácsadásra összpontosítson.

Az egyik alapító, De Candolle 1841-es halálakor a felesége unokaöccse, Edouard Pictet csatlakozott a partnerséghez. A Pictet nevet és a családi köteléket azóta is őrzi a társaság, noha csak 1926-ban változtatták meg a nevét Pictet & Cie-re.1890 és 1929 között a bank jelentős növekedésen ment keresztül. Az 1930-as évek nagy gazdasági válsága és a második világháború miatti stagnálás után a Pictet az 1950-es években kezdett újra terjeszkedni.

A katonailag semleges Svájcba rengeteg pénzt mentettek át a háborúk során, amit többek között a diszkrét magánbankok széfjeibe rejtettek.shutterstock

Ahogy a nyugati világ újra a gazdasági növekedés időszakába lépett, a bank is kezdett egyre inkább kilépni a globális színtérre és több fiókot nyitott a tengerentúlon is. 2011-től a Pictet Svájc harmadik legnagyobb vagyonkezelő társaságának, és egyben Európa egyik legnagyobb magánkézben lévő bankjának számít.

A diszkrét magánbank

A Pictet évszázadok óta ragaszkodik az óvatosság és a titoktartás elvéhez. Ugyanakkor mindent megtesznek, hogy a hagyományok mellett a modern pénzügyi szektorhoz is illeszkedjenek. Legújabb stratégiájukban Ázsiát, a vagyonteremtés epicentrumát célozták meg, és  ügyfeleik között mára jócskán megtalálhatóak a robbanásszerűen megggazdagodott ázsiai üzletemberek.Nem titkolt céljuk, hogy a távoli régióban is betörjenek a top 10 magánbank közé. Ehhez azonban új - és potenciálisan kockázatosabb - befektetési eszközök felkarolása is szükséges, ami eddig távol állt az intézmény óvatos szemléletétől.