A Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében három élelmiszeripari cég 2,6 milliárd forintos beruházásához 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a kormány a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) még szabad forrásaiból - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a támogatási szerződések aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a válság idején nem visszafogni, hanem ösztönözni kell a beruházásokat, a támogatásokat nem elvonni kell, hanem meg kell többszörözni.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerződéseinek aláírása előtt a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány tavaly több mint 4000 milliárd forintot fordított beruházások támogatására, 

idén 6172 milliárd forintot, jövőre pedig 7308 milliárd forintot szánnak erre a célra - ismertette.

A magyar élelmiszeripar szereplői bíznak a jövőben, fejlesztenek, és ezzel hozzájárulnak a gazdaság újraindulásához - mutatott rá Varga Mihály. Tájékoztatása szerint a Félegyházi Tej Kft. 820 millió forintos beruházását, a Márka Üdítőgyártó közel egymilliárd forintos beruházását, illetve az édességeket gyártó U és U Kft. több mint 830 millió forintos beruházását egyenként 500 millió forinttal támogatja a kormány. A vállalkozások a Ginop élelmiszeripari beruházásokat támogató, az első negyedévben meghirdetett pályázat első három nyertesei.

Varga Mihály elmondta: a magyar válságkezeléshez illeszkedő lépés, hogy a Ginop forrásait a megváltozott gazdasági helyzethez igazították. A Ginop a 2014-2020 közötti uniós fejlesztéspolitikai időszak legnagyobb operatív programja, összesen 3000 milliárd forinttal segíti a kis- és közepes vállalkozásokat" - emlékeztetett.

Varga Mihály pénzügyminiszter (b3), valamint Pécskövi Tibor, a Márka Üdítőgyártó Kft. ügyvezetője (b), Vágóné Demeter Ildikó, a Félegyházi Tej Kft. ügyvezetője és Neumann Péter, az U és U Édesipari Termékgyártó Kft. ügyvezetője a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerződéseinek aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország lépéselőnyben lehet az uniós tagállamok között a gazdaság újraindításában. Ez az elmúlt évtized gazdasági teljesítményének, a jó oltási eredményeknek és a beruházásösztönző, illetve adócsökkentő gazdaságpolitikának köszönhető - jegyezte meg utalva arra, hogy a mostani válságkezelés nagymértékben eltér a 2008-astól. A keleti vakcinák beszerzése sok vitát váltott ki, utólag azonban jó döntésnek bizonyult, azóta már több nemzetközi hatóság jóváhagyta ezeket az oltóanyagokat - fűzte hozzá.

A magyar gazdaság idén várhatóan 4,3 százalékkal, jövőre pedig 5 százalék feletti mértékben fog bővülni - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Hozzátette: ezzel az ország visszaáll arra a növekedési pályára, amelyen a járvány kitörése előtt haladt, Magyarország újra azon uniós országok közé tartozhat, ahol a gazdaság a leggyorsabban növekszik.