Kína valutája, a jüan majdnem hároméves csúcsot ért el az amerikai dollárral szemben. A bravúros teljesítmény annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok gyenge munkahelyi eredményei visszavetették a dollárt, miközben Kína folytatja erőteljes gazdasági fellendülését a koronavírus-járvány enyhülése óta. A részletekről a Bloomberg adatai alapján a Russia Today írt.

A Bloomberg adatai szerint a jüan hétfőn 0,3 százalékkal erősödött, így jelenleg 1 dollár 6,4 jüant ér. Ez azt jelenti, hogy a kínai fizetőeszköz helyreállította az év elején tapasztalt összes veszteségét, és 2018 júniusa óta a legerősebb szintet érte el a dollárral szemben. A jüan más devizákkal szemben is emelkedett.

A jüan felértékelődése azután következett be, hogy egy jelentés kimutatta az amerikai munkahelyi eredmények csalódást keltő számait. Idén áprilisban ugyanis csak 266 ezer új munkahely létesült az Egyesült Államokban, ami a negyede a korábban prognosztizáltnak. Ennek hatására a dollár múlt pénteken röviden elérte a több mint két hónap alatt elért legalacsonyabb értéket.

A jüan tovább fog erősödni, mivel a gyengébb dollártól eltekintve a kínai valutát a tőke beáramlása és a nagy kereskedelmi többlet is támogatja" - mondta a Bloombergnek Tommy Ong, a DBS Hong Kong kincstári és piaci részlegének ügyvezető igazgatója.

A kínai és az amerikai valutaForrás: VCG via Getty Images/2011 ChinaFotoPress/Chinafotopress

Az elemző azonban úgy véli, hogy a kínai jegybank megpróbálja lassítani a jüan gyors növekedését, igaz, közvetlen beavatkozás nélkül. Ha a kínai valuta túl gyorsan és túl erősen erősödik, az kihat a kínai export versenyképességére.

A jüan globálisan egyre vonzóbbá válik, ahogy a világ második legnagyobb gazdasága továbbra is egyre dinamikusabb fellendülést mutat.

A legfrissebb vámadatok szerint Kína külkereskedelme 28,5 százalékkal ugrott meg 2021 első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, és a kínai gazdaság rekord 18,3 százalékkal bővült az első negyedévben.