Kiderült, mi állhat az arany drágulásának hátterében

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Közel három hónapos csúcsra emelkedett kedden az arany árfolyama, ahogy a globális befektetők egyre jobban aggódnak az amerikai infláció megugrása miatt.
Vágólapra másolva!

Kezdenek visszatérni az inflációs félelmek a világgazdaságba, és ez az arany árfolyamát is megemeli. Az arany ugyanis hagyományosan menedékeszközként funkcionál, például az erősödő infláció ellen – írja a Mining.com.

Jelenleg elsősorban az amerikai infláció fokozódásától tartanak a befektetők,

aminek következtében az amerikai piacon a júniusi szállítású határidős aranyjegyzés fölpattant az unciánkénti 1834 dolláros szint fölé.

Mindeközben az amerikai kötvénypiacon is érezhető, hogy a befektetők elkezdtek készülni az inflációs emelkedésére. A szintén menedékeszközként funkcionáló állampapírok piacán a hozamok mozgása arra utal, hogy a befektetők 2006 óta nem látott inflációs megugrásra számítanak a következő öt évben.

Újra vonzó lett az arany a befektetők szemében Forrás: Shutterstock

A növekvő inflációs várakozások okai között a nyersanyagárak emelkedése, a jövőbeni lendületes gazdasági növekedés, valamint a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellen hozott élénkítő intézkedések inflációs hatásai állnak.

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint az emelkedő inflációs várakozásokat a piac már jelentős részben beárazta az elmúlt időszakban.

Ezt támasztja alá, hogy az arany árfolyama például a 200 napos mozgóátlaga (1850 dollár) alatt áll. Vagyis a következő időszakban az aranypiacon is rendkívül izgalmas lesz, hogy a hivatalos inflációs adatok mennyire támasztják majd alá az elemzői és befektetői várakozásokat.