Ausztráliában a kijárási korlátozás ellenére nőtt a közúti halálesetek száma

Meituan Dianping, vállalat, kínai cég, étel házhozszállítás szolgáltatás
--FILE--A food delivery courier of Chinese meal delivery company Meituan Dianping rides his electric bike to delivery meals on a street in Ji'nan city, east China's Shandong province, 24 October 2018. China's coffee battles are frothing over. Startup Luckin will partner with Meituan Dianping or coffee delivery, the South China Morning Post reported Tuesday (18 December 2018), citing "people familiar with the situation." In August, Starbucks announced a partnership with Ele.me, the delivery giant owned by Alibaba. If the cooperation goes forward, users will be able to order Luckin Coffee’s products on Meituan's app, according to SCMP's unnamed source. Luckin already delivers coffees via Chinese courier SF Express, but Meituan's delivery infrastructure is more advanced – and is a major Ele.me rival. Competition between coffee chains heated up in May after Luckin vowed to sue Starbucks over allegations of unfair competition.
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatti kijárási korlátozások és tilalmak a házhozszállítás felfutását eredményezte világszerte, így Ausztráliában is. A koalák és kenguruk földjén azonban tragikus közúti balesetekkel, sok esetben halálesetekkel is járt. A riportot a Channel News Asia közölte.
Vágólapra másolva!

A világjárvány hatására tavaly Ausztráliában is leállt számos iparág, sokan elveszítették a munkájukat, sokan pedig otthoni munkavégzésre kényszerültek.

Azonban - ahogy a világ több más országában is - a csomag- és ételkiszállítás területén jelentősen megnőtt a kereslet és így a munka mennyisége is.

Az egyik szállítószolgálat, a Deliveroo adatai szerint tavaly a legszigorúbb lezárások idején az addig megszokott többszörösére nőtt az ételfutárok egy nap alatt teljesítendő megrendeléseinek a száma.

Ez eredményezte a futárok közúti baleseteinek megnövekedett számát is,

amik közül nem egy végzetes kimenetelű lett.

A futárként dolgozó 43 éves Csen Hsziadzsun például, aki jövedelmének jelentős részét rendszeresen hazaküldte a Kínában maradt családtagjai számára, egy megrendelés teljesítése során összeütközött egy busszal Sydneyben, majd a kórházban belehalt sérüléseibe.

A Chent alkalmazó Hungry Panda átvállalta a temetési költségeket és a férfi özvegyének Sydney-i utazási költségeit, de ennél több támogatást nem tudott nyújtani a család számára. A cég szóvivője elmondta, hogy habár törvényileg nincsenek erre kötelezve, folyamatban vannak a tárgyalások Chen halála miatt járó kártérítésről, és az esetből tanulva biztonságosabb felszereléssel és képzéssel segítik futáraik munkavégzését.

A független munkavállalók rövid távú (ad-hoc jellegű) alkalmazásának felvirágzása az Uber útmegosztó szolgáltatás népszerűvé válásához köthető.

Sokak számára az ilyen rugalmas munka jelenti az egyetlen érdemi jövedelemforrást.

Házhozszállítás (Illusztráció) Forrás: AFP/Imaginechina/Wang Feng

Az elmúlt években világszerte nőtt a jogi igény a hasonló állások munkakörülményeinek javítása, valamint a munkaadók által biztosítandó ellátások (egészségbiztosítás, minimálbér-védelem) garantálása iránt.

Ez év elején Spanyolország lett az első olyan ország az Európai Unióban, amely bejelentette, hogy a Deliveroo futárait teljes munkaidős alkalmazottakként foglalkoztatják,

Franciaország várhatóan szintén bejelenti a szállítási iparágára vonatkozó változtatásait.

A Just Eat Takeaway cég Ausztráliában és Új-Zélandon is elkezdte átállását a munkavállalók teljes munkaidős rangsorolására. Az ausztrál közlekedési munkások szakszervezete a bejelentést „vízválasztónak" minősítette.

De a Just Eat Takeaway ausztráliai piaci részesedése elhalványul az Uber Eats-hez képest, amely az IBISWorld tavaly kiadott kutatásai szerint az ágazat bevételeinek közel 70 százalékát teheti zsebre.

A Deliveroo szerint a pontosabban és szigorúbban kellene meghatározni a futárcégekre vonatkozó jogszabályokat,

és így a munkavállalók is nagyobb biztonságban érezhetnék magukat munkakörükben.