Indiában intenzíven tombol a koronavírus, az országban eddig nem tapasztalt méreteket öltött a napi kapcsolódó halálesetek száma. Ez várhatóan nemcsak a belföldi gazdasági fellendülést veti vissza, hanem a világ gazdasága szempontjából több létfontosságú ágazatra is erősen visszafogó hatással bír.

A fertőzöttek folyamatosan növekvő száma szigorúbb bezárkózást tesz szükségessé az országban, ami drámai hatással lehet számos iparágra, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, a globális szállítást, a ruházatot, a gyógyszeripart és sok egyéb területet.

Az új koronavírus okozta betegségben szenvedők ápolására 500 ágyas intenzív részleggel létesített szükségkórház az újdelhi politikai nagygyűlések színhelyeként is ismert Ramlila téren 2021. május 12-énForrás: MTI/AP/Amit Sarma

Kevés tengerész, kevesebb gyártott vakcina

A helyzet egyik nagy vesztese globálisan a kereskedelmi tengerhajózás iparága lehet.

A rossz indiai vírushelyzet ugyanis kiugró globális tengerészhiányt is okozhat, mivel a világon szolgálatot teljesítő 1,7 millió tengerészből 200 000 indiai – hangsúlyozta Guy Platten, a Nemzetközi Hajózási Kamara főtitkára.

A világ kereskedelmi forgalmának közel 80 százaléka vízi úton bonyolódik, így tehát a globális hajózási ipart is súlyosan érinti a munkavállalók - a tengerészek - hiánya. Ezt súlyosbíthatja az Indiából induló légi járatok egyre szélesedő tilalma, amely megakadályozza az indiai munkavállalók eljutását a világ kikötőibe. 

Emellett India - amely a világ egyik legnagyobb gyógyszeriparával büszkélkedhet - ad otthont a világ legjelentősebb vakcinagyártójának is. A Serum Institute of India az egész világon értékesített vakcinák több mint 60 százalékát állítja elő.

Persze itt nem pusztán a koronavírus elleni vakcinákról, hanem mindenféle más hatóanyag gyártásáról is szó van. A helyzetet azonban most különösen kiélezetté teszi, hogy a cég megkapta a jogokat az AstraZeneca-vakcina gyártására 64 alacsony jövedelmű ország számára a WHO Covax-programjában.

Az ország a világ legnagyobb generikusgyógyszer-beszállítója is – ebbe a csoportba az eredeti hatóanyag szabadalma után gyártott, azonos hatóanyagú másolatokat sorolják.

Az erősödő indiai járványhullám részben lassította a világ koronavírus elleni oltakozását, mert az ország saját állampolgárait helyezte előtérbe az oltóanyagok külföldre történő szállítása helyett. Eközben az indiai gyógyszergyártók, amelyek nyersanyagaik közel 70 százalékát Kínából kapják, állítólag a termelés csökkenésére számítanak az ellátási láncok sebezhetősége miatt.

A legtöbb ország Indiától szerzi be a számára szükséges generikus gyógyszereket, India pedig Kínától függ a nyersanyagok tekintetében. Nagy érvágás lesz a globális gyógyszerellátási lánc számára, ha a kettő közötti kereskedelem megszakad- mondta a médiának Tinglong Dai, a Johns Hopkins Carey Business School operációmenedzsment és üzleti elemzések docense.

A járvány okozta munkaerőhiány a textilipart is súlyosan érinti. Mivel India a világ egyik legnagyobb textilexportőre, az előrejelzések szerint a ruhagyártási ágazat a saját bőrén is tapasztalni fogja a károkat.

Az új koronavírus előidézte betegség, a Covid-19 miatt elvesztett szerettének elégetése közben mutat be szertartást egy védőruhás hozzátartozó Karnataka indiai állam székhelye, Bengaluru egyik külvárosi tömeges hamvasztóhelyén, 2021. május 12-énForrás: MTI/AP/Aidzsaz Rahi

Globális pénzügyi hatásai lehetnek a járványnak

A pénzügyi szolgáltatók, köztük bankok és könyvelőirodák, amelyek Indiába költöztették háttértámogató irodáikat, állítólag fontolgatják más országokba településüket, lehetővé téve a személyzet számára, hogy otthonról dolgozhassanak, és meghosszabbítják a projektek határidejét.

India számos tevékenységhez biztosít háttérirodákat Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, különösen az egészségügyi és a pénzügyi szektorban. Mivel ezek a szolgáltatások most veszélyben vannak, az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Indiában tapasztalható vészhelyzet hosszú távú károkat okoz a globális gazdaságban.

Hozzátartozók az új koronavírus előidézte betegség, a Covid-19 miatt elvesztett szeretteik elhamvasztását nézik Karnataka indiai állam székhelye, Bengaluru egyik külvárosi tömeges hamvasztóhelyén 2021. május 12-énForrás: MTI/AP/Aidzsaz Rahi

Ugyanakkor

a nemzetközi közösség erőfeszítéseket tesz azért, hogy enyhítsék az indiai egészségügyre és lakosságra jutó terhelést.Például az Egyesült Királyságból oxigénkoncentrátorok és ventilátorok, az Egyesült Államokból oltóanyag-alapanyagok, gyógyszerek, gyorstesztek, lélegeztetőgépek, Németországból pedig oxigén és orvosi segítség megy az ázsiai országba.

Azt, hogy pontosan hogyan fog az indiai koronavírus-válság hatni a világ gazdaságának egészére, most még nem lehet egyértelműen meghatározni. Ez számos tényezőtől függ, kezdve a járvány lefolyásától egészen az alkalmazott oltások hatékonyságáig - ahogy az Origo megírta, a Pfizer/BioNTech vakcinájáról már ismert, hogy hatékonyan véd valamennyi mutáns, így a most aggodalomra okot adó indiai variáns ellen is. Kérdés persze, hogyan fog haladni az ország a lakosság átoltásával.

2021-re a világtól és Indiától is nagy gazdasági fellendülést vártak az elemzők, ugyanakkor az indiai felpattanás a mostani helyzet tükrében kétségesnek tűnik. A kalkulációk szerint míg a világ GDP-je 2020-ban 4 százalékkal zuhant, addig az indiai gazdaság visszaesése a 10 százalékot is elérhette. Sonal Varma, a Nomura befektetési csoport vezető közgazdásza pedig azt valószínűsíti, hogy az indiai GDP az aktuális pénzügyi negyedévben 1,5 százalék körüli mértékben csökken - a korábban várt növekedés helyett.