Visszatértek a befektetők a budapesti ingatlanpiacra

Ingatlanpiac
Vágólapra másolva!
A kimagasló első negyedéves felfutás után normalizálódott az ingatlanpiac aktivitása áprilisban. A Duna House keresletindexe és tranzakciószámbecslése alapján is a 2019-es szinteket hozza jelenleg a piac, ami a lakáspiac szempontjából egy erős tavaszi hónapnak felel meg. Továbbra is egyértelműen erősödő trendet mutat a jelzáloghitelpiac, a március csúcsok után a Duna House Pénzügyek becslése szerint áprilisban is 92-93 milliárd forint közötti szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanközvetítő vállalat által becsült 13.511 darab adásvétel és a 91 ponton álló Keresletindex továbbra is aktív ingatlanpiacot jelöl, amelyen továbbra is jelentős szerepet kapnak a fővárosi agglomerációs területek és a vidéki nagyvárosok.

Forrás: Origo

A budapesti agglomerációban az áprilisi tranzakciók közel fele (49 százaléka) 35 millió forint felett zajlott, így az átlag négyzetméterár az adásvételek 34 százalékban már 500 ezer felett volt a főváros környéki településeken.

A területen a 80-100 négyzetméter közötti lakások népszerűsége mellett ebben a hónapban az eggyel kisebb kategória (60-80 négyzetméter) is jelentősen nőtt áprilisban.

Illusztráció Forrás: Origo

Budapesten a lakásvásárlók között, idén először,

40 százalék felett zártak a befektetők, amellyel megelőzték az első lakásvásárlókat és a nagyobb otthont keresőket is.

Vidéken egyelőre még nem látszik a növekedés a befektetői aktivitásban, így az összes lakásvásárló között 22 százalékos részaránnyal rendelkeznek, picit megelőzve az első otthonukat megtalálókat (20 százalék), de jócskán lemaradva a nagyobb ingatlant vásárlók (39 százalék) mögött.