Korábban az Origo megírta, hogy jelenleg Európában hét ország található, ahol királyok illetve királynők uralkodnak. De hány királyság található Európán kívül? Ebben az összeállításban megmutatjuk, mely országoknak az államformája királyság.

A világon jelenleg 44 monarchia működik, és összesen 29 uralkodó van trónon. A monarchiák közül 13 Ázsiában, 12 Európában, 10 Észak-Amerikában, 6 Óceániában és 3 Afrikában van. Fontos, hogy a monarchiák nem mind királyságok, a korábban bemutatott hét európai országon kívül további 27 olyan nemzet található, amelynek az államformája királyság. Ebből 16-nak az uralkodója viszont II. Erzsébet brit anyakirálynő.

Ezeken kívül királyok illetve királynők uralkodnak vagy uralkodhatnak: Bahrein, Bhután, Kambodzsa, Szváziföld (eSwatini), Jordánia, Lesotho, Marokkó, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Tonga és Malajzia. Továbbá 16 tagja van a (brit) Nemzetközösségi Királyságoknak: Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, illetve Tuvalu, ahol a mindenkori brit király vagy királynő uralkodik (jelenleg: II. Erzsébet brit királynő).

Az alábbi galériában csak a királyságok uralkodói találhatóak meg, tehát azok az országok, ahol a monarchia élén szultán, emír, császár vagy elnök áll, azok nem szerepelnek a listán. A galériában összegyűjtöttük a világ (kivéve Európa) országainak jelenlegi uralkodóit, trónra lépésük kezdetét, illetve további érdekességeket az uralkodóházakról, ideértve a trónörökösök személyét is.

A képre kattintva galéria nyílik meg a világ jelenlegi királyairól és királynőiről:

Kattintson a képre!Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha