Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöldkötvény-kibocsátása Magyarországon, ezt hazánk vezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda Papír Kft. bocsátotta ki 9,9 milliárd forint értékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP). A kötvény az aukciót követő 90 napon belül egyúttal bevezetésre kerül a vállalati kötvények kereskedésére kialakított kötvényplatformjára, a BÉT Xbondra. A fix kamatozású, amortizálódó kötvény futamideje 10 év, a kötvény kupon mértéke 3,5 százalék, a hozama pedig 2,82 százalék. A zöld kötvények jelentős befektetői érdeklődést váltottak ki, az aukció során 16,6 milliárd forint értékű ajánlat érkezett. Vajda Attila, a cég alapító-ügyvezető igazgatója emlékeztetett rá, hogy a tavalyi sikeres, 11 milliárd forintos kötvénykibocsátás után ez a második eredményes kibocsátásuk a jegybanki programban. A 9,9 milliárdos forrással a cég a dunaföldvári üzemének újabb gyáregységgel való bővítését alapozza meg, egyben eleget tesznek a vállalat Zöld stratégiájában foglalt vállalásainak is.

A Vajda-Papír tavaly novemberben jelentette be, hogy újabb gyáregységet épít Dunaföldváron, amely a gyártási kapacitás bővítésén túl az alapanyag-gyártás biztosításával kiszámíthatóbbá, más alapanyag beszállítótól függetlenné és környezet kímélőbbé teszi a termelést. A vállalat 16 milliárd forint értékű beruházásához, amely 520 munkahelyet véd meg és 50 új munkahelyet teremt, a kormány 5,5 milliárd forintos támogatást nyújtott a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban.

Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója a kibocsátással kapcsolatban elmondta: a beruházás stratégiai előnyt jelent a vállalat számára, ugyanis a vállalatcsoport gyártókapacitása 50 százalékkal, azaz 70 ezer tonnával nőhet, miután az új üzem 2022. első felében megkezdi működését. Egy alappapírgyártó gépsor beüzemelése révén pedig teljessé válik a saját előállítású alapanyag biztosítása a cég higiéniai termékeihez – hangsúlyozta Vajda Attila.

Hozzátette:
a beruházással a vállalat többletbevétele várhatóan eléri az évi 15 milliárd forintot.

A kötvények zöld minősítését vizsgáló olasz Sustain Advisory cég megállapította, hogy a beruházás megfelel a minősítés kritériumainak nevezetesen, hogy a célok között szerepel az energiahatékonyság, a megújuló energiák arányának növelése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodás, illetve a vízfogyasztás csökkentése. Ezen túl biztosított az öko-hatékony és/vagy körforgásos gazdasághoz igazított termékek, gyártási technológiák és folyamatok alkalmazása, valamint az erdők védelme. A Vajda-Papír az MKB Consulting és a Credit Management Group tanácsadó cégekkel működött együtt a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

IllusztrációForrás: Vajda-Papír Kft.

Vajda Attila kiemelte, hogy büszke arra, hogy Magyarország első ipari termelő vállalatának zöld kötvényét hazánk vezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda Papír Kft. bocsátotta ki.A Vajda-Papír több mint két évtizedes tevékenysége során egyértelmű vezető szerepet vállalt a fenntarthatósági és CSR kezdeményezések területén, az NKP keretében történő zöldkötvény-kibocsátásunk szintén a fenntarthatóság, környezettudatosság iránti elkötelezettségünket mutatja." Hozzátette, hogy nagy eredménynek tartja, hogy a minősítés során a Vajda-Papír minden komoly kritériumnak megfelelt. Tavaly nyáron Magyarország egy olyan piacra lépett, ahol még szűk a kínálat és mindössze 14 államnak van zöldkötvény-keretprogramja, noha a nemzetközi végbefektetők felől van rá igény.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke pedig azt emelte ki, hogy a hazai vállalati zöldkötvény-kibocsátások hozzájárulnak az ország klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak eléréséhez. Az MNB elkötelezett abban, hogy a hazai vállalati kötvénypiacon további, hasonlóan sikeres kibocsátásokra kerüljön sor.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója hozzátette, a Vajda Papír által kibocsátott zöld kötvény nem csak a fenntarthatósági célok hazai tőkepiacon való megjelenése és a Magyar Nemzeti Bank európai központi bankok között elsők között meghirdetett Zöld Programja tekintetében, hanem a Budapesti Értéktőzsde kötvényplatformja, a BÉT Xbond történetében is jelentős mérföldkő, hiszen ez az első olyan hazai, vállalati zöld kötvény, amely nem az ingatlanszektorhoz kötődik. Ez a tény rávilágít arra, hogy a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő forrásbevonás iparágtól függetlenül megvalósítható.

Vajda Attila hangsúlyozta, hogy a zöld kötvény kibocsátásával bevont forrás hozzájárulhat a vízfelhasználás csökkentéséhez (a jelenlegi 12 köbméterről 5,5 köbméter/tonnára); a fajlagos energiafogyasztás mérsékléséhez 2800 kilowatt / tonna előállított papír határérték alá – a mostani 2900 kilowattról - és a megújuló energia felhasználásának növeléséhez 50 százalékra. A fejlesztéseknek köszönhetően csökken a csoport szállítási igényekhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátása az alappapír helyben történő előállításával. A dunaföldvári második gyáregységben 2023-tól csak megújuló energiaforrásokat használnak fel – tette hozzá. Azt is kiemelte, hogy a helyben készülő alapanyag a szállítások jelentős üzemanyag megtakarítását, így károsanyag-kibocsátás-csökkentését eredményezi. Minden külső beszállító 500-1500 kilométeres közúti szállításon belül éri el a gyárat. Ezt figyelembe véve az alapanyag helybeni előállításával megtakarítható 419.871 liter üzemanyag.

IllusztrációForrás: Szabó Gábor/ Szabó Gábor / Gabriel Szabo/Szabó Gábor / Gabriel Szabo

Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy a vállalat már 2020-ban jelentős lépést tett ökológiai lábnyoma csökkentésében: piaci újdonságként két új, tekercses terméke is lebomló, komposztálható papírcsomagolásban került a boltok polcaira, és a termékfejlesztés és gyártás során 2021-ben is kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. A Vajda-Papír konkrét, 2025-ig tartó környezetvédelmi programmal rendelkezik, ennek részeként 2021 végére 30 százalékra emelnék az újrahasznosított anyagok arányát minden termékcsomagolásukban, ezzel csaknem 300 tonnával csökkentve az új műanyagfelhasználást, és tovább növelik a papír-csomagolásban megjelenő termékek számát is.

Vajda Attila azt is kiemelte, hogy a dunaföldvári gyár első ütemű fejlesztésénél is szempont volt az energiatakarékos megoldások alkalmazása, a környezet védelme, ám a mostani kötvénykibocsátásból finanszírozott második ütem ennél is „zöldebb" megoldásokat eredményez. Példaként említette, hogy jelentősen csökkent a működéshez kapcsolható szén-dioxid-kibocsátás, és erősödik a fenntarthatóság a gyártás és üzemeltetés területén is. Az Európa legmodernebb higiéniai papírgyárának számító papírüzemébe a legújabb és legkörnyezetkímélőbb technológiákat építik be, gyártás is energiatakarékosan zajlik: 1 tonna alappapírt akár 26 százalékkal kevesebb villamos energiával és 70 százalékkal kevesebb víz felhasználással állítanak elő, mint a korábbi technológiával működő átlagos papír üzemek. A dunaföldvári irodai és szociális helyiségeket már most is technológiai hulladékhővel fűtik. A gyártás során keletkező összes papíripari mellékterméket felhasználják - írják közleményükben.