Véget ért az egy éven át tartó globális olajbőség

olaj, olajhordó, hordó, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az idei év második felében fordulat jöhet az olajpiacon, vagyis véget érthet az eddigi globális olajbőség – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség. A szervezet szerint ugyanis a világgazdaság aktivitásának felpattanása következtében érezhetően apadni kezdenek majd a felhalmozódott olajtartalékok.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben jelentős mennyiségben halmozódtak fel olajtartalékok a világban, ám az idei év második felében az olajbőség már véget érhet – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet szerint ugyanis bár 2021 első felében az eddig vártnál gyengébb lehet a globális kereslet, de a második félévben már komoly lendületet vehet a világ olajigénye. Elsősorban a világgazdasági aktivitás felívelése miatt – írja az Oilprice.com.

Nem meglepő, hogy az IEA olajpiaci jelentése után a két legfontosabb kőolajtípus árfolyama azonnal emelkedni kezdett.

Az amerikai WTI hordónkénti ára 66 dollár fölé, míg a nemzetközi benchmarknak számító Brent árfolyama 69 dollár fölé erősödött.

A drágulás annak ellenére jött, hogy az IEA felülvizsgálta a 2021 egészére vonatkozó előrejelzését. A szervezet napi 270.000 hordóval csökkentette az olajkereslet növekedésnek idei évre várt ütemét a múlt hónapban közzétett prognózisához képest. Ez azt jelenti, hogy az IEA az idei év egészére napi 5,4 millió hordós keresletnövekedéssel számol.

Lényegében véget ért a több mint egy éve tartó olajbőség korszaka Forrás: AFP/Lluis Gene

A módosítást az indokolta, Európában és Észak-Amerikában a vártnál gyengébb volt az olajkereslet az idei első negyedévben, és a globális kereslet várhatóan a második negyedévben sem éri majd el a korábban várt szintet.

Így viszont különösen felértékelődik, hogy a szervezet az idei második félévre már igen erős felpattanást vár a keresletben. A második félévre vonatkozó előrejelzésén nem módosított az IEA, arra hivatkozva, hogy a világ egyre inkább kontroll alatt tudja majd tartani a koronavírus-járványt (köszönhetően jelentős részben a vakcináknak), aminek következtében a világgazdaság lendületes talpra állást produkálhat – megnövelve ezzel az olajkeresletet is.

A szervezet mindezekkel együtt kiemelte, már most is elmondható, hogy a több mint egy éve tartó olajbőség időszaka véget ért.

Ezt támasztja alá az is, hogy márciusban a fejlett gazdaságok olajkészletei 25 millió hordóval 2,951 milliárd hordóra csökkentek, és várhatóan az áprilisi adatok is további csökkenéseket mutatnak majd.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása az elmúlt 12 hónapban Forrás: Investing.com

A jelentés hangsúlyozta, bár májusban még úgy tűnik, hogy alapvetően túlkínálat uralkodik még az olajpiacon, és ez még június elején is kitarthat, az év második felében nagyon gyors ütemben fordulhat a kocka, ahogy a kereslet felpörög.

Innen nézve pedig kérdéses, hogy az OPEC és szövetségeseinek jelenlegi óvatos kitermelési politikája mennyiben tudja majd tartani a lépést a változásokkal.

Az IEA úgy számol, hogy a globális oltási kampányok haladásával, illetve a korlátozások enyhítésével a globális olajkereslet az idei első félévre várt napi 93,1 millió hordós szintről napi 99,6 millió hordóra mehet föl az év végéig.