Az idei év második felében fordulat jöhet az olajpiacon, vagyis véget érthet az eddigi globális olajbőség – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség. A szervezet szerint ugyanis a világgazdaság aktivitásának felpattanása következtében érezhetően apadni kezdenek majd a felhalmozódott olajtartalékok.

Az elmúlt évben jelentős mennyiségben halmozódtak fel olajtartalékok a világban, ám az idei év második felében az olajbőség már véget érhet – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet szerint ugyanis bár 2021 első felében az eddig vártnál gyengébb lehet a globális kereslet, de a második félévben már komoly lendületet vehet a világ olajigénye. Elsősorban a világgazdasági aktivitás felívelése miatt – írja az Oilprice.com.

Nem meglepő, hogy az IEA olajpiaci jelentése után a két legfontosabb kőolajtípus árfolyama azonnal emelkedni kezdett. Az amerikai WTI hordónkénti ára 66 dollár fölé, míg a nemzetközi benchmarknak számító Brent árfolyama 69 dollár fölé erősödött.

A drágulás annak ellenére jött, hogy az IEA felülvizsgálta a 2021 egészére vonatkozó előrejelzését. A szervezet napi 270.000 hordóval csökkentette az olajkereslet növekedésnek idei évre várt ütemét a múlt hónapban közzétett prognózisához képest. Ez azt jelenti, hogy az IEA az idei év egészére napi 5,4 millió hordós keresletnövekedéssel számol.

Lényegében véget ért a több mint egy éve tartó olajbőség korszakaForrás: AFP/Lluis Gene

A módosítást az indokolta, Európában és Észak-Amerikában a vártnál gyengébb volt az olajkereslet az idei első negyedévben, és a globális kereslet várhatóan a második negyedévben sem éri majd el a korábban várt szintet.

Így viszont különösen felértékelődik, hogy a szervezet az idei második félévre már igen erős felpattanást vár a keresletben. A második félévre vonatkozó előrejelzésén nem módosított az IEA, arra hivatkozva, hogy a világ egyre inkább kontroll alatt tudja majd tartani a koronavírus-járványt (köszönhetően jelentős részben a vakcináknak), aminek következtében a világgazdaság lendületes talpra állást produkálhat – megnövelve ezzel az olajkeresletet is.

A szervezet mindezekkel együtt kiemelte, már most is elmondható, hogy a több mint egy éve tartó olajbőség időszaka véget ért.

Ezt támasztja alá az is, hogy márciusban a fejlett gazdaságok olajkészletei 25 millió hordóval 2,951 milliárd hordóra csökkentek, és várhatóan az áprilisi adatok is további csökkenéseket mutatnak majd.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása az elmúlt 12 hónapbanForrás: Investing.com

A jelentés hangsúlyozta, bár májusban még úgy tűnik, hogy alapvetően túlkínálat uralkodik még az olajpiacon, és ez még június elején is kitarthat, az év második felében nagyon gyors ütemben fordulhat a kocka, ahogy a kereslet felpörög. Innen nézve pedig kérdéses, hogy az OPEC és szövetségeseinek jelenlegi óvatos kitermelési politikája mennyiben tudja majd tartani a lépést a változásokkal.

Az IEA úgy számol, hogy a globális oltási kampányok haladásával, illetve a korlátozások enyhítésével a globális olajkereslet az idei első félévre várt napi 93,1 millió hordós szintről napi 99,6 millió hordóra mehet föl az év végéig.