Tekintettel az elektronikai alkatrészeknek a járműiparban fellépett hiányára, nagyberuházással bővíti félvezető áramkör és mikrochip termelési kapacitását a dél-koreai Samsung Electronics a honlapján közzétett bejelentés alapján.

A bejelentés szerint a Samsung 2030-ig 171 ezer milliárd won (151 milliárd dollár) összeget fordít "élvonalbeli félvezetőáramkör gyártástechnológiai kutatásokra és egy új termelőegység létesítésére". Az új üzem 2022 második felében kezdené meg a termelést. 

A mostani bejelentés a mikrochip-gyártási kapacitás növelésére áprilisban publikált 133 ezer milliárd wonos beruházási terv felett értendő.

A Samsung épülete MilánóbanForrás: AFP/Marco Bertorello

A memória-áramkörök gyártásában piacvezető Samsung tervei szerint az élvonalba kíván kerülni az 5G távközlési technológiában és autonóm járműelektronikában, a mesterséges intelligencia felhasználási területein alkalmazott logikai áramkörök világpiacán is. Ennek érdekében szoros együttműködést alakított ki az elmúlt két évben félvezető áramkör tervező irodákkal, részegység gyártókkal, berendezés beszállítókkal és a technológia kutatására szakosodott intézetekkel.