Félszáz fantomcéggel kerülte el az adófizetést az egyik fuvarmegosztó

Uber, logó, alkalmazás, telefon
Vágólapra másolva!
Az Uber igen kreatív módszereket alkalmaz az adóelkerülésre, ugyanis egy körülbelül 50 holland fantomcégből álló hálót alakított ki arra a célra, hogy globálisan minél hatékonyabban csökkenthesse a befizetendő adót - erre a megállapításra jutott az ausztráliai Center for International Corporate Tax Accountability and Research (CICTAR) piackutató cég legfrissebb jelentésében.
Vágólapra másolva!

A Business Insider idézi a tanulmánynak azt a megállapítását, hogy 2019-ben például a cég az USA-n és Kínán kívüli tevékenységei után 4,5 milliárd dolláros veszteséget jelentett, miközben az árbevétele elérte az 5,8 milliárd dollárt.

Jason Ward, a CICTAR vezető elemzője úgy fogalmaz, hogy

az Uber adóelkerülési módszereit tekintve feltétlenül a Bajnokok Ligájába tartozik.

A kutatás példaként említi azt az agyafúrt megoldást, amellyel az autós fuvarmegosztó vállalat szellemi tulajdonát egy 16 milliárd dolláros hitel formájában átcsoportosította egyik szingapúri leányvállalatától, az pedig cserébe az Uber egyik holland fantomcégének a tulajdonosa lett. Ez a manőver biztosítja a társaság számára, hogy húsz éven keresztül évi 1 milliárd dollárral csökkentse az adófizetési kötelezettségét.

Világszerte rengetegen veszik igénybe a fuvarmegosztó cég szolgáltatásait Forrás: Shutterstock

A CICTAR arra is fényt derített, hogy

az elmúlt időszakban az Uber egyetlen leányvállalata sem tett eleget a kötelezően előírt pénzügyi beszámoló elkészítésének.

További érdekesség a társaság adófizetési gyakorlatával kapcsolatban, hogy Indiában a multinacionális cégek számára előírt 6 százalékos társasági adónak csak a felét fizette be, Ausztráliában pedig a megállapítottnál 30,5 millió dollárral kevesebbet utalt át az adóhatóság számlájára.

Az Uber jól kitalált adóelkerülési módszere egyébként rávilágít arra a problémára, amellyel a kormányok világszerte küzdenek, hogy növeljék a hatalmas világcégek adózási fegyelmét. A jogalkotók rengeteg helyen lobbiznak azért, hogy bevezessenek például egy, a világ minden táján érvényes minimális adókötelezettséget. Ezzel csökkenthetnék az adóelkerülés mértékét, ami éves szinten globálisan 427 milliárd dollárnyi adóbevételtől fosztja meg a világ országait.