Hogyan okozott hatalmas üzemanyagválságot a kibertámadást ért olajvezeték Amerikában?

Colonial Pipeline, hekkelés 
 Horizontal
A Colonial Pipeline storage site in Charlotte, North Carolina on May 12, 2021. - Fears the shutdown of the Colonial Pipeline because of a cyberattack would cause a gasoline shortage led to some panic buying and prompted US regulators on May 11, 2021 to temporarily suspend clean fuel requirements in three eastern states and the nation's capital. (Photo by Logan Cyrus / AFP)
Vágólapra másolva!
Lassan egy hete történt, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb magánkézben lévő kőolajvezetékét kibertámadás érte. Ezt az üzemanyagárak szárnyalása és több helyen az üzemanyag hiánya miatt az egész keleti parton megsínylette a koronavírus enyhülésével aktivizálódó amerikai lakosság, sőt, néhány nap elég volt arra, hogy a támadás következményei a globális olajkereskedelemben is érződjenek. A BBC és a Reuters segítségével összeszedtük, hogy mi történt a támadás óta.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban vészhelyzeti intézkedéseket léptettek életbe múlt vasárnap, miután az egyik legnagyobb olajvezetéke zsarolóvírusos kibertámadás áldozatává vált.

A Colonial Pipeline közel

9.000 kilométeres vezetékhálózatán keleti partvidékének felére szállít benzint,

gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben. Továbbá fontos összekötő szerepe van a Mexikói-öböl partján fekvő finomítók, valamint a déli és a keleti parti államok között. A hálózatot múlt pénteken kapcsolták le a támadás miatt, az aggodalom ennek kapcsán érthető: a világ legnagyobb gazdaságával bíró ország egyik legfontosabb olajipari infrastruktúráját kényszerítette térdre egy hekkercsoport.

Ezeket tudni eddig a támadásról

Források szerint

a zsarolóvírusos támadást a DarkSide nevű kiberbűnözői csoport okozta,

akik pénteken behatoltak a Colonial hálózatába, és zárolták az adatokat néhány számítógépen és szerveren, váltságdíjat követelve. A DarkSide egyébként magára vállalta az akciót.

A Colonial Pipeline az egyik legfontosabb olajipari infrastruktúrát üzemelteti Forrás: AFP/Logan Cyrus

Hétfőn az FBI hivatalosan is megerősítette, hogy a DarkSide felelős a Colonial Pipeline hálózatának veszélyeztetéséért, a szövetségi nyomozóiroda együttműködik a vezetéket üzemeltető céggel és más kormányzati szervekkel a nyomozás során.

A DarkSide csaknem 100 gigabájt adatot lopott el, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegette meg a Colonial-t.

Az FBI és más kormányzati ügynökségek magáncégekkel együttműködve offline állapotba hozták a felhőalapú számítási rendszert, amelyet a hackerek az ellopott adatok összegyűjtésére használtak.

A Colonial képviselője megerősítette, hogy a támadásról értesülve a további fenyegetés és veszély megfékezése érdekében egyes rendszereket inkább lekapcsoltak, mielőtt esetleg azok is támadás áldozataivá válnak. Ezzel a lépéssel ideiglenesen leállították az összes csővezeték üzemeltetését, ami megbénította az informatikai rendszert is, de ennek helyreállítása folyik.

A teljes rendszert csak akkor kapcsolják vissza az internetre, amennyiben ez teljes biztonsággal kivitelezhető,

betartva minden vonatkozó szövetségi jogszabályt.

A Reutershez eljutott információk szerint a Colonial szerdán elkezdte az üzemanyag-vezeték hálózatának lassú újraindítását. Ugyanakkor néhány napra még biztosan szükség lesz, amíg a közel 9.000 kilométeres vezeték visszatérhet a normális működéséhez.

A DarkSide működése

A számítógép képernyőjén megjelenő értesítés mellett a DarkSide támadás áldozatai egy információs csomagot kapnak arról, hogy számítógépeik és szervereik titkosítva lettek. A csoport felsorolja az összes ellopott adattípust, és elküldi az áldozatoknak egy "személyes kiszivárogtató oldal" URL-jét, ahol az adatok már feltöltve automatikusan közzétételre várnak, ha a vállalat vagy szervezet nem fizet a határidő lejárta előtt. A DarkSide azt is közli az áldozatokkal, hogy bizonyítékot szolgáltat a megszerzett adatokról, és kész mindet törölni az áldozat hálózatából.

A londoni székhelyű kiberbiztonsági cég, a Digital Shadows szerint a DarkSide üzletszerűen működik. A csoport fejleszti ki a vállalatoktól származó adatok titkosítására és ellopására használt szoftvert. Ezután a zsarolóvírust eladja a támadást tervező cégeknek, akik a sikeres akcióból bizonyos részesedéssel fizetnek a csoportnak. Meghökkentő, de amikor márciusban kiadott egy új szoftvert, amely az eddiginél gyorsabban tudta titkosítani az adatokat, a DarkSide sajtóközleményt adott ki és újságírói kérdésekre is válaszolt.

A DarkSide weboldalt is üzemeltet, ahol felsorolja az összes társaságot, amelynek online adatait ellopta, részletezve ezeket a dokumentumokat, valamint van egy etikai oldaluk is, ahol írnak a céljukról és arról is, hogy milyen típusú szervezeteket nem fognak soha megtámadni.

A hekkercsoport együttműködik "hozzáférési brókerekkel" is - ezek olyan bűnözők, akik azon munkálkodnak, hogy megszerezzék a belépési adatokat annyi működő felhasználói fiókhoz, amennyit csak találnak.

A Digital Shadows úgy véli, hogy a Colonial támadását a koronavírus-járvány segítette elő, mivel több mérnök otthonról dolgozva távoli hozzáférést kapott a csővezeték vezérlő rendszereihez. A cégnél úgy vélik, hogy a DarkSide megvásárolhatta a fiók bejelentkezési adatait olyan távoli asztali szoftverekhez, mint a TeamViewer és a Microsoft Remote Desktop.

A támadás következményei

A kibertámadás hatására

az amerikai üzemanyagárak 6 cent/gallonnal emelkedtek a benzinkutakon,

mégpedig rögtön a támadás utáni első munkanapon, azaz hétfőn, közölte az American Automobile Association (AAA). Az amerikai energetikai cégek Wall Street-i részvényei 1,5 százalékkal emelkedtek. American Automobile Association szerint,

az árak 2014 óta a legmagasabb szint felé tartanak.

Ez annak ellenére így történt, hogy még vasárnap az amerikai kormány enyhítette a közúti szállításra szánt üzemanyagra vonatkozó szabályokat, hogy minimalizálja az ellátási zavarokat. Ez lehetővé tette 18 tagállam számára, hogy túlórában is szállíthassa a finomított kőolajtermékeket.

Hatalmas sor az egyik atlantai benzinkútnál Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Megan Varner

Az amerikai hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne tankoljanak üzemanyagot műanyag zacskókba, miután sokan így akartak plusz benzint tárolni, de egy Twitter-felhasználó azt is látta, hogy valaki egy műanyag ládába tankolt.

Gaurav Sharma független olajpiaci elemző a BBC-nek elmondta, hogy rengeteg üzemanyag rekedt a texasi finomítókban. Szerinte az olaj határidős kereskedői az amerikai készletek csökkenését tapasztalva éjt-nappallá téve dolgoznak, hogy kielégíthessék a koronavírus enyhülésével tapasztalt egyre növekvő keresletet.

Az elemező elmondta azt is, hogy

a Közlekedési Minisztérium által kiadott ideiglenes mentesség lehetővé teszi, hogy az olajtermékeket tartálykocsikban szállítsák New Yorkig,

ezzel a megoldással azonban lehetetlen kielégíteni a koronavírus enyhülésével megnövekedett szükséges igényeket.

A válság megoldása és a kereslet kielégítése érdekében amíg az olajvezeték működése teljesen helyre nem áll,

az árukereskedők legalább hat tartályhajót foglaltak le - ideiglenesen -, hogy megkezdjék a benzin szállítását Európából az Egyesült Államokba

- írja a Reuters a Refinitiv adataira hivatkozva.

Tengeri olajtárolás veheti kezdetét?

Eközben a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Valero Energy bérelt egy tartályhajót tengeri olajtárolásra, a Colonial csővezeték elhúzódó üzemzavarára számítva. Legutóbb tengeri olajtárolásra - ahogy arról az Origo beszámolt - akkor volt példa, amikor tavaly a koronavírus-járvány miatt beszakadt kereslet miatt a felhalmozott készletek nem fogytak el.

Az ellátási válság pánikvásárlást váltott ki az Egyesült Államok délkeleti részén, ami hosszú sorokat és magas árakat eredményezett a benzinkutaknál a nyári csúcsidőszak előtt.

Atlanta benzinkutjainak csaknem 60 százaléka benzinmentes volt

- közölte a GasBuddy nyomkövető cég. Felmérése kimutatta, hogy Észak-Karolinában az állomások 65 százaléka, Georgia és Dél-Karolinában pedig 43 százaléka maradt üzemanyag nélkül. Virginia szintén magas kimaradásokról számolt be.

Az északkelet-amerikai üzemanyag-készletek ezen a héten valószínűleg ötéves mélypontra süllyednek,

mivel az újraindulás lassan halad - mondta Richard Joswick, az S&P Global Platts elemzője. A teljes felépülés "legalább néhány hétig eltart" - tette hozzá.

Mindeközben kiderült: a Colonial nem tervezi kifizetni a Dark Side által követelt váltságdíjat.

Üzemanyag-hiányról tájékoztató felirat egy atlantai töltőállomáson május 11-én Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Megan Varner

Újraindulhat a vezeték

Később bejelentették, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdán rendeletet írt alá

a szövetségi kibervédelmi képességek, valamint a magánszféra digitális biztonságának megerősítéséről.

Ennek alapján létrehoznak egy szervezetet, amely kivizsgálja a jelentősebb hackertámadásokat, és új sztenderdeket írnak elő a kormányügynökségek által használt szoftverek számára.

Egyebek mellett kötelezővé teszik a kétlépcsős azonosítást is,

amely megnehezíti a különböző felhasználói fiókok feltörését.

Kiersten Todt, a Kiberkészültségi Intézet igazgatója szerint az új szabályok, amennyiben megfelelően alkotják meg őket, "gyökeres változást fognak hozni" biztonsági téren.

Eközben - ahogy arról az Origo beszámolt - a vállalat szerdán bejelentette, hogy megkezdték az üzemanyagvezeték-hálózat újraindítását. Ez a több napon át tartó folyamat csak egy lépés ahhoz, hogy normál módon álljon helyre az ellátás, ebben a fázisban még tapasztalhatók lesznek zavarok. "A Colonial annyi gázolajat, benzint és kerozint fog szállítani, amennyi csak biztonságosan lehetséges" - közölte a cég.