Minden eddiginél nagyobb veszélyben vannak a hazai bankok ügyfelei

adathalászat sms
Az országot ellepték az SMS-ek. Csomagküldő szolgálat még sosem volt ilyen túlbuzgó, vagy csak sokat rendeltünk a karantén alatt? Mint kiderült, egészen más áll a háttérben. Itt az idő lerántani a leplet az adathalászatról!
Vágólapra másolva!
Újra csalók hívogatják a hazai bankok ügyfeleit, és megpróbálják személyes adataikat kicsalni. A módszerük minden eddiginél rafináltabb.
Vágólapra másolva!

Több olvasónk is arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy csalásra utaló telefonhívást kapott a napokban.
Elmondásuk szerint

A CSALÓK MINDEN EDDIGINÉL AGYAFÚRTABB TRÜKKÖT VETNEK BE, UGYANIS, AMIKOR A HÍVOTT FÉL VÁLASZOL A HÍVÁSRA, ELŐSZÖR BEJÁTSSZÁK NEKI AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATÁNAK GÉPI HANGJÁT: "ÜDVÖZÖLJÜK, AZ ERSTE BANK NEVÉBEN HÍVJUK."


Mindent elkövetnek a csalók, hogy a hívás teljes mértékben hivatalosnak tűnjön, és minden eddiginél könnyebb bedőlni a trükknek.

Utána bejelentkezik egy fiatal női hang, aki a bemutatkozás során a bank által megbízott ügynöknek adja ki magát, és közli: egy ajánlattal kapcsolatban hívja az ügyfelet.
Ezután - továbbra is szigorúan fenntartva a hivatalosság látszatát - nyomatékosan felhívja a hívott fél figyelmét arra, hogy a beszélgetést rögzítik, és udvariasan rákérdez, nincs-e ellene kifogása - éppúgy, ahogy a valódi, hivatalos ügyfélszolgálati hívások többségénél is történik. Ezzel valószínűleg sokakban végleg elaltatják a gyanakvást.

EZEN A PONTON, MINTEGY MELLÉKESEN ELKÉR NÉHÁNY SZEMÉLYES ADATOT, A KÁRTYA VAGY A SZÁMLA SZÁMÁT, .


Sokan talán önkéntelenül is bedőlnek egy ilyen hívásnak, de az Erste és egyetlen más bank sem kér telefonon vagy e-mailben teljes kártya vagy számla adatokat az ügyfeleitől.
Ezért folyamatosan arra kérik ügyfeleiket, hogy ha ilyen hívást kapnak, vigyázzanak, nehogy kicsalják belőlük a bizalmas információkat,

MERT AZOKKAL A CSALÓK MÁR HOZZÁFÉRHETNEK A BANKSZÁMLÁJUKHOZ, ÉS PÉNZT VEHETNEK LE RÓLA.

Több bank is összeállított közleményt (Bankszövetség, Erste, KH, MKB, OTP, a telefonos csalásról, az Erste tájékoztató oldalt is indított arra vonatkozóan, mire figyeljenek ügyfeleik, hogy ne váljanak átverés áldozataivá.