Annyira drágák az ipari fémek, hogy az már a világ zöld fordulatát is lassíthatja

Russia Smelting Workshop fusion melt melting fuse sulfur acid metallurgical production metal 6419539 07.12.2020 A smelting workshop is seen at the Norilsk Nickel plant, in Nikel, Russia. The smelter in the Nikel settlement will stop working by 2021. The p
6419539 07.12.2020 A smelting workshop is seen at the Norilsk Nickel plant, in Nikel, Russia. The smelter in the Nikel settlement will stop working by 2021. The production was found to be outdated and harmful to the environment. It is considered to organize another production at the site of the smelting shop or to make it into an object of industrial tourism. Pavel Lvov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Bár a fémek drágulása bizonyosan jó hír a bányacégeknek, a világgazdaság átállását a zöld energiára jelentősen hátráltathatja. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint ezért sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a nyersanyagpiacra.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett olyan fémek árfolyama, mint a réz, a nikkel, a kobalt vagy a lítium. Ez elsőre nem rossz hír, tekintve, hogy ezek olyan ipari fémek, melyek drágulása a világgazdasági aktivitás felívelésére utal – ráadásul az áremelkedés nyilván jó hír a bányacégeknek.
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése azonban arra figyelmeztet, hogy

egy pont után ezeknek a fémeknek a drágulása akár hátráltatja is a világgazdaságot a zöld energiára történő átállásban

– írja a Mining.com.

A szervezet szerint ugyanis a párizsi klímaegyezményben lefektetett célok azt eredményezhetik, hogy a globális fémkereslet 2040-re megnégyszereződhet, ahogy ezek a nyersanyagok kritikusan fontos szerepet töltenek be a zöld energiával összefüggő infrastruktúra kiépítésében. Ha azonban nem nő meg jelentősen a bányászati kapacitás, akkor a zöld energiával összefüggő technológiák (például az elektromos autók akkumulátorai) költségei drasztikusan megemelkedhetnek.

Célok és lehetőségek

Az adatok szerint egyre jelentősebb szakadék van a globális klímapolitikai ambíciók és a szükséges nyersanyagkínálat között, amely ahhoz kellene, hogy ezek az ambíciók valósággá váljanak – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

A probléma az, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák általában sokkal nagyobb nyersanyagigénnyel bírnak, mint a szennyezőbb megoldások.

Egy elektromos autó például hatszor akkora fémigénnyel bír, mint egy belsőégésű motorral működő átlagos modell.

A bányaszektornak nem lesz könnyű tartania a tempót a globális zöldfordulattal Forrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

Az elmúlt évben pedig ezek a kritikusan fontos fémek igen lendületesen drágultak, különböző okokból. A réz piacán egy spekulatív vásárlási hullám alakult ki, miközben a jelentős kínai keresletet egyre kevésbé tudta kielégíteni a globális kínálat – részben a koronavírus-járvány miatti fennakadások következtében.

A réz tonnánkénti árfolyama például nemrég átlépte a 10.000 dolláros szintet, amire 2011 óta nem volt példa, a lítium ára pedig már több mint 100 százalékot drágult ebben az évben a kínai piacon.

Ráadásul az IEA előrejelzése szerint ezek a fémek még tovább drágulnak majd a következő időszakban.

Mindeközben a piac másik oldalán az elektromos autók iránti kereslet is szárnyal. Tavaly például 41 százalékkal bővült az elektromos járművek eladása – globálisan elérve a nagyjából hárommillió darabot.

Kockázatos koncentráció

A kínálati oldal tartós stabilitására pedig az is kockázatot jelent, hogy gyakran túlzottan egy-egy országra koncentrálódik egy adott fém kitermelése vagy feldolgozása – emelte ki az IEA. A Kongói Demokratikus Köztársaság például a világ teljes kobaltkitermelésének 70 százalékáért felel, míg a ritkaföldfémek esetében Kína adja a kínálat 60 százalékát.

Kockázatok az egyes fémek elérhetőségének koncentrációja a világban Forrás: Imaginechina/Wang chun lyg - Imaginechina/Wang Chun Lyg

A feldolgozás esetében még koncentráltabb a helyzet. Kína végzi például a ritkaföldfémek feldolgozásának 80 százalékát, de a lítium esetében 60, a réz esetében pedig 40 százalékos Kína globális szerepe.

A következőkben tehát a világgazdaságnak sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnie a fémiparnak, ha el kívánja hárítani a globális zöld átállásban rejlő kockázatokat.