Pablo Picasso "Az ablak mellett ülő nő (Marie-Therese)" című művét csütörtökön (május 14-én) 103,4 millió dollárért adták el a New York-i Christie's-en - közölte az aukciósház. Ez mintegy 31 milliárd forintot jelent. A hírről a The Channel News Asia számolt be.

Az 1932-ben elkészült festményt 19 percnyi licit után adták el 90 millió dolláros alapáron, amely a tiszteletdíj, illetmény és a jutalékok hozzáadásával nőtt végül 103,4 millió dollárra. Az eladás - vélik az aukciósháznál - megerősíti azt, hogy a művészeti piac a koronavírus-járvány ellenére is, de megerősíti Picasso különleges státuszát is a művészeti kereskedelem világában.

A csütörtöki aukció igazán eredményesnek bizonyult,  

összesen 481 millió dollár értékben keltek el értéktárgyak, 

"Mindez a vírus előtti idők visszatérést jelzi, és azt is, hogy a művészeti piac valóban jó úton halad" - mondta Bonnie Brennan, a Christie's America elnöke.

A Picasso fiatal szeretőjét és múzsáját, Marie-Therese Waltert ábrázoló festményt csak nyolc évvel ezelőtt szerezték meg egy londoni kiárusításon 28,6 millió fontért (kb. 44,8 millió dollárért), a csütörtökön kínált árnak kevesebb, mint a feléért.

"Az ablak mellett ülő nő (Marie-Therese)"Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A spanyol festőnek ezzel az aukcióval összesen már öt alkotása lépte a 100 millió dolláros lélektani küszöböt. 

Egyébként pedig két év alatt ez az első alkalom, hogy egy mű megdöntötte a 100 millió dolláros eladási értékhatárt,  mióta egy 1890-es Claude Monet Meules festmény 110,7 millió dollárért kelt el a szintén New York-i Sotheby's-ben.