Élesedik a filmes űrverseny az USA és Oroszország között

Tom Cruise
Ő lenne az első színész, aki egy valódi űrállomáson forgat
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy újra űrverseny indult el a két ország között. Ezúttal viszont nem hidegháborúból ismert korábbi célok eléréséért folyik a vetélkedés, hanem azért, hogy ki forgasson elsőként a rekordtávoli filmhelyszínen, a Nemzetközi Űrállomáson.
Vágólapra másolva!

Oroszország a tervek szerint idén októberben színészt és rendezőt küld a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és nem kizárt, hogy belefutnak Tom Cruise-ba is, akinek szintén ezzel egy időben forog majd a játékfilmje.

Az orosz stáb a tervek szerint 2021. október 5-én kezdi meg expedícióját, míg az amerikai Doug Liman rendezte produkció pontos dátumát még nem árulták el.

Tavaly nyáron még biztosnak látszott, hogy az Universal Pictures forgathatja majd az első egész estés, világűrben felvett filmet. A 200 millió dollárt is meghaladó költségvetésű mozi főszereplője Tom Cruise lesz, és a tervek szerint Elon Musk is támogatni fogja a SpaceX nevű vállalatával.

Pár hónappal a hollywoodi hír után azonban az orosz ambíciók is kiszivárogtak a nemzetközi sajtóba.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség szeptemberi közleménye szerint a színészek egy Szojuz űrhajóban jutnak majd fel a Nemzetközi Űrállomásra 2021 őszén.

Az orosz "űrdráma" célja, hogy népszerűsítse az űrutazást és bemutassa az űrhajósok hősiességét. Producerként közreműködik Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője, valamint a Pervij Kanal állami televízió.

Moszkva különlegesen szigorú castingot hirdetett meg, hogy kiválassza a megfelelő női főszereplőt és a filmrendezőt. A paraméterek szerint a jelölteknek 25 és 40 év valamint 50–70 kg súly között kellett lenniük. Ezenkívül képesnek kellett lenniük 1 kilométert legfeljebb 3 és fél perc alatt futni, és 20 perc alatt minimum 800 métert úszni. Érdekes módon, a színészi tapasztalat viszont nem volt kritérium.

Ezek alapján a napokban bejelentették, hogy

a 36 éves Julia Peresild színészt és a 37 éves Klim Shipenko rendezőt választották.

Yulia Peresild Forrás: Origo

A Szojuz MS-19 misszióba beválasztott színész és a forgatócsoport a Csillagvárosban, a Kozmonauták Képzőközpontjában készül fel a küldetésre.

Legkésőbb június 1-jén kezdik meg a kiképzést, beleértve a centrifugateszteket és a zéró gravitációs repüléseket. A felkészítőtábor eseményeit Oroszország egyik fő tévécsatornája, a Channel One fogja dokumentálni.

Julia Peresild és Klim Shipenko filmrendező október 5-én csatlakozik Anton Škaplerov űrhajóshoz, hogy a Bajkonur űrkikötőből elrepüljenek a Nemzetközi Űrállomásra, és immár valódi helyszínen forgathassák le a Földön kívüli jeleneteket.