A Toshiba egyik európai divízióját is valószínűleg zsarolóvírusos támadás érte, amiért ugyanazt a DarkSide nevű hekkercsoportot teszik felelőssé, amely a napokban hasonló támadást hajtott végre az amerikai Colonial Pipeline olajvezeték ellen.

A Toshiba Tec Corpot, amely a kiskereskedelemben alkalmazott eladáshelyi reklámeszközök, valamint fénymásolók gyártásával foglalkozik, szintén hekkertámadás érte az orosz DarkSide kiberbűnöző csoport részéről. Ugyancsak a DarkSide-ot teszi felelőssé az FBI a Colonial Pipeline elleni kibertámadásért - írja a Reuters.

A Toshiba európai részlege szerint szerencsére csak minimális adatmennyiség veszett el a támadás következtében. Mást egyelőre nem közöltek az incidensről. A Dark Side weboldalai időközben elérhetetlenné váltak. 

A támadásról sok részlet egyelőre még nem ismert, így például nem tudni, most is követelnek-e váltságdíjat a támadók, mint a Colonial Pipeline megbénítása után.

IllusztrációForrás: Origo

A zsarolóvírusos támadások az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak, lényegük, hogy a bűnözők adatokat zárolnak számítógépeken és szervereken, és egyre nagyobb összegeket követelnek váltságdíjként.

A Colonial Pipeline elleni hekkertámadás mögött az amerikai hatóságok vizsgálata szerint az orosz anyanyelvű hekkerekből álló DarkSide áll. Erre a bűnözői csoportra az jellemző, hogy nem a volt szovjet utódállamok területén hajt végre ilyen támadásokat, hanem sokkal inkább a világ más részein.