Elárasztják az amerikai bankokat a kriptovaluták

Ethereum, ETH, Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Ethereum, ETH, Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban akkora rajongás alakult ki a kriptovaluták iránt, hogy már az amerikai nagybankok sem kerülhetik meg a kérdést. A hatalmas pénzintézetek pedig sorra jelentik be az új projektjeiket, melyek lehetővé teszik, hogy a befektetők beszállhassanak a bitcoinba és társaiba.
Vágólapra másolva!

A hagyományos pénzügyi piacokat és a pénzügyi szektort is letarolják a kriptovaluták. Az elmúlt hónapokban ugyanis a virtuális fizetőeszközök olyan népszerűek lettek, hogy az USA-ban már a klasszikus intézmények sem tudják megkerülni a jelenséget.

A Wall Streeten például épp nemrég jelentették be, hogy a befektetők már felvehetnek bitcoint és ethereumot a portfólióikba, mivel új kriptovaluta indexek jönnek létre a New York-i tőzsdén.

Az S&P Dow Jones a napokban közölte, hogy három új indexet indít be, melyek az említett két kriptovaluta teljesítményét követik.

Egyelőre még csak az S&P Bitcoin Index, az S&P Ethereum Index, valamint az S&P Cryptocurrency MegaCap Index indul be, de a tervek szerint a jövőben más kriptovalutákat is bevehetnek az indexekbe.

Bankok és kriptovaluták

A tőzsdei megjelenésnek fontos előzménye, hogy nemrég kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) hajtott végre a legnagyobb amerikai kriptovaluta-tőzsdének számító Coinbase. Az elemzők szerint pedig csupán idő kérdése, hogy beinduljanak az első, bitcoinhoz kötődő tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) is.

Közben a nagy amerikai befektetési bankok sorra jelentik be, hogy lehetővé teszik az ügyfeleiknek a kriptovalutákba irányuló befektetéseket

– még ha ez csak a megbízható gazdag ügyfelekre is vonatkozik a kockázatok miatt.

A hírek szerint a Citi lehet a következő nagybank, amely belép a kritpovaluták piacára, reagálva az ügyfelek felől érkező megnövekedett érdeklődésre. A Citi egyébként még márciusban publikált egy elemzést a bitcoinról, amelyben arra jutottak, hogy a kriptovaluta a globális kereskedelemben is releváns fizetőeszköz lehet. Kiemelték azonban, hogy a bitcoin továbbra is erősen ki van téve a spekulációból adódó kockázatoknak.

A Wall Street nagyágyúi is lecsapnak a kritpovalutákra Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Közben a Goldman Sachs hivatalosan is bejelentette, hogy létrehoz egy új, úgynevezett kereskedési pultot (trading desk) a dolgozói számára a kriptovalutákkal történő kereskedéshez – derül ki egy belső dokumentumból, melyet a Business Insider ismertetett. A kereskedők különböző bitcoinügyleteket hajthatnak végre az új lehetőséggel.

A bank kriptovaluta-kereskedői a pénzintézet globális deviza és feltörekvő piaci kereskedési csoportja alá tartoznak majd.

A Goldman vezérigazgatója, David Solomon pedig nemrég jelezte, arra számít, hogy komoly fejlődés lesz az amerikai kriptovaluta-szabályozásokban.

Korábban egyébként a Morgan Stanley közölte, hogy bevezeti az első kriptovalutákra építő befektetési alapját a gazdag ügyfelei számára. Később egy másik nagybank, a JPMorgan kapcsán jelentek meg olyan hírek, hogy a cég már idén nyáron elindíthatja a saját bitcoinhoz kötődő befektetési alapját.

Mindenki lecsap a lehetőségre

Nemcsak a bankok, hanem az online fizetési platformok is igyekeznek lecsapni a kriptovalutákban rejlő lehetőségekre. Ennek egyik sikertörténete a Square, melynek idei első negyedéves pénzügyi eredménye könnyedén lekörözte az elemzői várakozásokat, köszönhetően jelentős részben a bitcoin iránti erős keresletnek.

A cég bitcoinnal összefüggő negyedéves bevételei tizenegyszeres emelkedést produkáltak, elérve a 3,5 milliárd dollárt – tavaly ilyenkor ez még csak 306 millió dollár volt.

A bitcoin-tranzakciókhoz köthető nyereség viszont csak 75 millió dollár volt, ami mindössze 2 százaléka a bevételnek.

A nagy cégeknek is komoly bevételt hoz a bitcoin népszerűsége Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Square profitja az ügyfelek által fizetett kereskedési díjakból származik, azonban ez a nyereség jelentősen elmarad a bevételektől.

A vállalat egyébként maga is komolyan bevásárolt bitcoinból. Februárban például 170 millió dollárral növelték az érdekeltségüket a kriptovalutában. Ez azt jelenti, hogy a cég teljes likvid készpénzállományának 5 százaléka már bitcoinban volt a februári vásárlás után.

A Square viszont korábban is igen jó időzítéssel csapott le a legnépszerűbb kriptovalutára.

2020 októberében 50 millió dollárért vásároltak 4709 bitcoint, melyek értéke a napokban mintegy 260 millió dollárra emelkedett.

A társaság mindösszesen 8027 bitcoint tart, ami a harmadik legnagyobb állomány a nyílt tőzsdén kereskedett vállalatok körében. Az első két helyezést a MicroStrategy és a Tesla tudhatja magáénak.