Fokozatosan enyhülnek a koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések április 7-e óta, ezért a kereskedők arra számítanak, hogy ez befolyásolni fogja az idei pünkösdi forgalmat is. Az eddigi tapasztalatok alapján pünkösdkor egyébként is többet költenek a háztartások minden területen, az idei hosszú hétvége pedig még forgalmasabb lehet.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára felidézte: a járvány rányomta a bélyegét a kiskereskedelem idei első negyedévére, a forgalom átlagosan 3,2 százalékkal csökkent. Ugyanakkor az újraindulás óta erősödik a fogyasztói bizalom, fokozatosan nő a fogyasztás, és az eddigi folyamatok alapján pünkösdkor várhatóan többet költenek a háztartások minden területen, amiből a kereskedelem sem marad ki - jelezte.

Többet vásárolhatunk a pünkösdi hosszú hétvégére, mint az elmúlt egy hónapban bármikorFotó: Csudai Sándor - Origo

A főtitkár úgy látja, hogy a védelmi intézkedések enyhítése lendületet adott a teljes fogyasztásnak, és az újraindulás első lépése óta eltelt bő egy hónaphoz képest tovább erősödik majd a forgalom a pünkösdi időszakban.
Vámos György hozzátette azt is, hogy tavasszal a lakásfelújítási, a kerti és a szabadidős tevékenységek miatt nő az iparcikkek iránti kereslet, ami szintén hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez.