Hatalmas iraki gázvezeték épülhet meg

gázcső földgáz gázvezeték
Gas pipes are photographed at the gas compressor station in Velke Kapusany, Slovakia, on September 2, 2014. Slovakia has opened a reverse gas pipeline that will get to Ukraine up to 10 billion cubic meters (353 billion cubic feet) of natural gas per year. AFP PHOTO/JOE KLAMAR / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Irak bejelentette, hogy 15 milliárd dollárt (mintegy 4500 milliárd forintot) hajlandó befektetni azokba a projektekbe, amely csökkenti Bagdad Irántól való függését a gázimport tekintetében.
Vágólapra másolva!

Irak jelenleg Iránból importál gázt, ami miatt igen kellemetlen diplomáciai helyzetbe kényszerül az Egyesült Államok kormányával szemben. Az Iránnal szembeni amerikai szankciók ugyan nem tiltják kifejezetten Irak számára a gáz és a villamos energia behozatalát, azonban Washington megköveteli Bagdadtól, hogy az importért Teheránnak ne amerikai dollárban fizessen.

Irak évek óta keresi az alternatívákat az üzemanyag Irántól történő megvásárlására,

így kerülhetett újra fókuszba az egyiptomi gáz Szírián keresztüli importjának lehetősége. A két ország diplomáciai kapcsolatai az utóbbi időben javultak, ezért úgy tűnik, hogy újjáéleszthetnek egy pár éve félbehagyott gázvezeték projektet.

Gázvezeték Forrás: AFP/Joe Klamar

Az Egyiptomból Irakba irányuló gázexportnak az arab gázvezetéken keresztül kell áramlania, amely Egyiptomtól Jordániáig, Szíriáig és Libanonig tart. Az első egyeztetések már tavaly elkezdődtek Jordánia, Egyiptom és Irak közt, a csővezeték-projekt újjáélesztéséről, amely végül összekapcsolhatja a három országot. Szíria, az 1200 kilométer hosszúságú arab gázvezetéken keresztül csatlakozik Egyiptomhoz. A harcok miatt viszont, a vezeték szíriai szakasza legalább egy évtizede használaton kívül van, nem beszélve arról a hatalmas pusztításról, amelyet a konfliktus során a légi bombázások okoztak.

Így

annak a biztosítása, hogy az egyiptomi gáz újra eljusson Irakig, komoly politikai és diplomáciai előkészületeket és hatalmas tőkebefektetést igényel.

A segítség Oroszországból jöhet. Az eddigi orosz beruházások az iraki energiaprojektekbe már meghaladják a 10 milliárd dollárt (3000 milliárd forint). Rövid távon az egyiptomi export biztosíthatja a gázellátást, de hosszú távon Bagdad már az önellátás elérésére is elkötelezte magát, mert Irak eddig még kihasználatlan olajkészlete meghaladja a 145 milliárd hordót, míg a becsült gázkészletek túlszárnyalják a 3,7 ezer miliárd köbmétert.