Ez az USA leggazdagabb állama

America ANIMAL ARCHITECTURE baltimore BUILDING BUTTERFLY CITY Dawn HORIZONTAL insect No People NORTH AMERICA North American nymphalidae skyline SUNRISE traveling United States of America
United States, Maryland, Baltimore, Inner Harbor, skyline from Federal Hill, sunrise
Vágólapra másolva!
Bár a tavalyi évben a járvány az amerikai lakosság jövedelmeit is felforgatta, már korábban is érezhető volt, hogy az országon belül igen nagy jövedelmi eltérések vannak, ha összehasonlítjuk az USA egyes államait. A hivatalos statisztikák alapján pedig kiderül, melyik az ország leggazdagabb állama.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány előtt az amerikai jövedelmek tartós emelkedést mutattak. Noha a tavalyi év az USA-ban is felforgatta az emberek anyagi helyzetét, tovább növelve az jövedelmi egyenlőtlenségeket, mégis jól látszik, hogy az egyes államok szintjén eddig is komoly eltérések voltak – írja a 24/7 Wall St. elemzése.

Egy átlagos amerikai háztartás éves jövedelme 2019-ben 65.712 dollár (kb. 19,7 millió forint) volt, ami nagyjából 3000 dollárral haladta meg az országos medián jövedelmet.

A medián érték mindig pontosabban mutatja meg egy „tipikus" háztartás jövedelmi helyzetét, mivel kiszűri a statisztikai átlagot torzító, kiugró szélsőértékeket.

Mindazonáltal az államok közti nagy jövedelmi egyenlőtlenségek már a járvány előtt is érezhetők voltak az USA-ban. 2019-ben például nyolc olyan állam volt, ahol a háztartások többségének éves jövedelme nem érte el az 55.000 dollárt (kb. 16,5 millió forint). Közben 12 államban a háztartások többsége több mint évi 75 000 dollárt (kb. 22,5 millió forint) keresett.

Maryland az USA leggazdagabb állama Forrás: AFP/Mladen Antonov

A hivatalos állami statisztikák alapján az látszik, hogy 2019-ben – vagyis a járvány hatásai előtt – a legszegényebb államok a déli régióban voltak találhatók, míg a legmagasabb medián jövedelmeket az északkeleti és a nyugati parti térségben mérték.

Fontos kiemelni, hogy a medián jövedelmek szorosan összefüggnek más társadalmi-gazdasági indikátorokkal is. Vagyis ahol magasabbak a jövedelmek, ott általában alacsonyabb a szegénységi ráta, magasabb az emberek átlagos iskolai végzettsége, valamint magasabbak az ingatlanok értékei is.

Mindezekből az derül ki, hogy a 2019-es adatok alapján Maryland az Egyesült Államok leggazdagabb állama.

A nagyjából 6 millió lakost számláló államban a háztartások medián éves jövedelme 86 738 dollár (kb. 26 millió forint) volt.

Közben a térségben a legalább felsőfokú alapképzéssel (bachelor) rendelkezők aránya 40,9 százalékot tett ki, ami az országban a negyedik legmagasabb szintnek számított. A szegénységi ráta 9,0 százalék volt, ami (megosztva) a harmadik legkedvezőbb adat volt az államok versenyében. Végül a lakóingatlanok medián értéke 332.500 dollár (közel 100 millió forint) volt az államban, ami bár csak a kilencedik legmagasabb volt az USA-ban, mégis igen erősnek számít.