Mindössze húsz nagyvállalat felelős a teljes globális műanyaghulladék-kibocsátás 55 százalékáért – derül ki egy friss kutatásból. A jelentés arra is rámutatott, melyek a legnagyobb műanyagszennyező országok.

Egy friss kutatás szerint igencsak koncentrált a globális műanyagszennyezés. Mindössze húsz vállalat adja ugyanis a teljes műanyaghulladék-kibocsátás 55 százalékát – írja a The Guardian. A cégek között igen különböző vállalatok vannak. Megtalálható a körben állami és multinacionális cég egyaránt, de olaj- és gázóriások, valamint vegyipari társaságok is.

A kutatás a 2019-es kibocsátást vette alapul, amikor a globális műanyaghulladék mennyisége összesen 130 millió tonna volt.

A világ legnagyobb műanyagszennyező vállalata az ExxonMobil olajipari óriás volt, amely 5,9 millió tonna hulladékot bocsátott ki – derül ki az Plastic Waste Makers index összesítéséből, amely mögött olyan szervezetek és intézmények állnak, mint a Wood Mackenzie, a London School of Economics, valamint a Stockholm Environment Insitutte.

A világ legnagyobb vegyipari vállalatának számító amerikai Dow közben 5,5 millió tonnával, a kínai olaj- és gázóriás, Sinopec pedig 5,3 millió tonnával járult hozzá a világ műanyagszennyezéséhez.
A húsz cég közül tizenegy székhelye található Ázsiában, négy vállalat európai, három észak-amerikai, egy pedig latin-amerikai. A társaságokat a legnagyobb bankok finanszírozzák, mint a Barclays, az HSBC, a Bank of America, a Citigroup vagy a JPMorgan Chase.

Néhány nagyvállalat felel a globális műanyagszennyezés több mint feléértForrás: CrowdSpark/(c) copyright crowdspark.com/Anonymous

A műanyagszennyezés ráadásul többszörösen is káros, mivel az egyszer használatos műanyagokat szinte kizárólag fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával állítják elő, és az újrahasznosításuk is nagyon nehéz – globálisan mindössze 10-15 százalékos az éves újrahasznosítás aránya.

A műanyagszennyezés mértéke pedig évről évre nő. Egy elemzés szerint a következő öt évben az egyszer használatos műanyagok előállítására vonatkozó termelési kapacitás világszerte több mint 30 százalékkal nőhet. 2050-re pedig a műanyagokhoz kötődhet az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 5-10 százaléka.

Mindeközben az is jól látható, hogy egyes országok koncentráltan járulnak hozzá a műanyagszennyezéshez. A legnagyobb szennyezőnek Ausztrália számított 2019-ben, az egy főre jutó 59 kilogrammos egyszer használatos műanyagszennyezéssel. A második az Egyesült Államok lett, fejenként 53 kilogrammal, míg a harmadik legnagyobb szennyező Dél-Korea volt 44 kilogrammal.