Húsz cég felel a globális műanyagszennyezés több mint feléért

mesterséges korallzátonyok, Panama galéria
Garbage, including plastic waste, is seen at the beach of Costa del Este, in Panama City, on April 19, 2021. - Every two weeks, Marine Biology students descend about five meters in the sea to take care of a coral nursery of the staghorn species (Acropora cervicornis) in Portobelo, Panama, with which they aim to restore reefs damaged by climate change and pollution, as part of the Reef2Reef project. (Photo by Luis ACOSTA / AFP)
Vágólapra másolva!
Mindössze húsz nagyvállalat felelős a teljes globális műanyaghulladék-kibocsátás 55 százalékáért – derül ki egy friss kutatásból. A jelentés arra is rámutatott, melyek a legnagyobb műanyagszennyező országok.
Vágólapra másolva!

Egy friss kutatás szerint igencsak koncentrált a globális műanyagszennyezés. Mindössze húsz vállalat adja ugyanis a teljes műanyaghulladék-kibocsátás 55 százalékát – írja a The Guardian. A cégek között igen különböző vállalatok vannak. Megtalálható a körben állami és multinacionális cég egyaránt, de olaj- és gázóriások, valamint vegyipari társaságok is.

A kutatás a 2019-es kibocsátást vette alapul, amikor a globális műanyaghulladék mennyisége összesen 130 millió tonna volt.

A világ legnagyobb műanyagszennyező vállalata az ExxonMobil olajipari óriás volt, amely 5,9 millió tonna hulladékot bocsátott ki

– derül ki az Plastic Waste Makers index összesítéséből, amely mögött olyan szervezetek és intézmények állnak, mint a Wood Mackenzie, a London School of Economics, valamint a Stockholm Environment Insitutte.

A világ legnagyobb vegyipari vállalatának számító amerikai Dow közben 5,5 millió tonnával, a kínai olaj- és gázóriás, Sinopec pedig 5,3 millió tonnával járult hozzá a világ műanyagszennyezéséhez.
A húsz cég közül tizenegy székhelye található Ázsiában, négy vállalat európai, három észak-amerikai, egy pedig latin-amerikai. A társaságokat a legnagyobb bankok finanszírozzák, mint a Barclays, az HSBC, a Bank of America, a Citigroup vagy a JPMorgan Chase.

Néhány nagyvállalat felel a globális műanyagszennyezés több mint feléért Forrás: CrowdSpark/(c) copyright crowdspark.com/Anonymous

A műanyagszennyezés ráadásul többszörösen is káros, mivel az egyszer használatos műanyagokat szinte kizárólag fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával állítják elő, és az újrahasznosításuk is nagyon nehéz – globálisan mindössze 10-15 százalékos az éves újrahasznosítás aránya.

A műanyagszennyezés mértéke pedig évről évre nő.

Egy elemzés szerint a következő öt évben az egyszer használatos műanyagok előállítására vonatkozó termelési kapacitás világszerte több mint 30 százalékkal nőhet.

2050-re pedig a műanyagokhoz kötődhet az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 5-10 százaléka.

Mindeközben az is jól látható, hogy egyes országok koncentráltan járulnak hozzá a műanyagszennyezéshez.

A legnagyobb szennyezőnek Ausztrália számított 2019-ben, az egy főre jutó 59 kilogrammos egyszer használatos műanyagszennyezéssel.

A második az Egyesült Államok lett, fejenként 53 kilogrammal, míg a harmadik legnagyobb szennyező Dél-Korea volt 44 kilogrammal.