Az egész Európai Unióban a magyar növekedés eddig a legnagyobb

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, május, eső, csapadék, zebra, gyalogátkelő, Budapest, 2021.05.13.
Vágólapra másolva!
Az előző negyedévhez viszonyítva 1,9 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz mérve a nyers adat szerint 2,3 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 2,0 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei első negyedévben - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezek a korábbi elemzői várakozásoknál lényegesen jobb adatok, olyannyira, hogy a magyar gazdasággal kapcsolatos derűlátás tovább erősödhet.
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévhez viszonyított

1,9 százalékos növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá

- közölte első becslésében a KSH. Az elemzők az előző negyedévhez mérve 0,3 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,7 százalékos visszaesésre számítottak.

Az uniós összehasonlításban számításba vett, minden egyszeri tételtől megtisztított, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat szerint az idei első negyedévi GDP volumene 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, amikor 2,1 százalékos volt a növekedés. Ugyanez a mutató a tavalyi második negyedévben 13,3 százalékos, a harmadikban 5,3 százalékos és a negyedikben 3,9 százalékos csökkenést mutatott.

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt úgynevezett évesített index 7,7 százalékos növekedést jelez az első negyedévben.

Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított aktuális negyedéves változás négy negyedévig folytatódna. Az évesített index váratlan visszaesés hatására hamarabb csökken, és a kilábalás folyamatát jobban követi, mint az előző év azonos időszakához viszonyított, szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott volumenindex - jegyezte meg a KSH.

A várakozásokon felül kezdett a magyar gazdaság

Az első negyedév GDP-adatai szerint jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a magyar gazdaság - mondta keddi sajtótájékoztatóján Budapesten Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály kiemelte, hogy

a magyar gazdaság érte el a legnagyobb növekedést az EU-n belül az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján az előző negyedévhez képest.

Ebben az összevetésben az elemzők 0,3 százalékos csökkenést, éves szinten pedig a KSH becslésénél jóval nagyobb, 4 százalék körüli visszaesést valószínűsítettek.

A miniszter az adatokból arra következtetett, hogy

a gazdaság jól hasznosította a kormányzati támogatásokat, és alkalmazkodott a kihívásokhoz, így a korlátozások kevésbé fogták vissza a teljesítményt.

Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a visszazárkózást,

- hangsúlyozta.

Varga Mihály szerint éves szinten legalább 4,3 százalékos, jövőre pedig még erőteljesebb növekedés várható, így a fellendülés gyorsabb lehet a várakozásoknál.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint idén a várakozásokon felül nyitott a magyar gazdaság Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Meglepődtek az elemzők, kiemelkedő eredményről beszélnek

A legderűlátóbb elemzőket is meglepte az első negyedévi GDP-adat.

A negyedéves alapon mért növekedés az Európai Unió egyik, ha nem a legdinamikusabb mutatója lehet, és azt mutatja, hogy sokkal nagyobb kilábalási potenciál van a gazdaságban, mint azt várták

- derül ki az előzetes KSH-adatok szakértői kommentárjaiból.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az első negyedéves GDP-növekedés és a vártnál mérsékeltebb éves visszaesés azt is jelenti, hogy

a magyar gazdaság a vártnál korábban, már a nyár előtt elérheti a válság előtti gazdasági teljesítményt.

Vélhetően az ipar és az építőipar hozzáadott értéke is jóval nagyobb mértékben bővült, mint azt a havi termelési mutatók jelezték.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a vártnál jóval kedvezőbb első negyedévi GDP-adat mutatja a gazdaság vártnál jobb ellenálló és újrainduló képességét is, ami azt eredményezheti, hogy a gazdasági növekedés az év egészét tekintve a korábban becsültnél nagyobb, 5 százalék körüli lehet.

Az egy évvel ezelőttihez képest a visszaesés csupán 2,3 százalék volt, ami messze jobb a -3,8 százalékos konszenzushoz, valamint a -3,7 százalékos várakozásunkhoz képest. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a visszaesés 1,8 százalékos volt az egy évvel ezelőttihez képest - kommentálta a vártnál jóval kedvezőbb adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az adatok a hazai gazdaság kifejezetten erős ellenálló és helyreállási képességére utalnak. A turizmus továbbra is szinte majdnem teljes visszaesést szenvedett el, azonban a kiskereskedelem és a vendéglátás sokkal jobban alkalmazkodott a korlátozásokhoz, így messze nem mutattak a tavaly tavaszihoz hasonló visszaesést.

- fogalmazott Suppan Gergely. Mindez, párosulva az egy évvel ezelőtti rendkívül mély bázissal, a második negyedévben már bőven 15 százalék feletti, de akár 16 százalékos növekedést is eredményezhet. A második félévtől pedig további lendületet adhat az európai, és esetleg a nemzetközi turizmus vakcinaútlevélhez kötött újraéledése, az amerikai gazdaság várhatóan robusztus teljesítménye és a soha nem látott összegű uniós források fokozatos megjelenése, amely azonban inkább a későbbi negyedévekben járulhat hozzá a növekedéshez látványosabban.

A járvány előtti szintet a hazai gazdaság legkésőbb a harmadik negyedévben elérheti, azonban nem zárható ki, hogy erre már a második negyedévben sor kerül,

mivel a gazdaság teljesítménye már mindössze 2,1 százalékkal marad el a járvány előtti szinttől - véli a szakember.

A várakozásoknál sokkal jobban szerepelt az első negyedévben a magyar gazdaság, a jelenlegi kilátások szerint az idén 5 százalékot meghaladó GDP-bővülésre van kilátás - fogalmaz Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

- mondta.

Budapesti utcakép a koronavírus-járvány idején, 2021 májusában - a vártnál jobban teljesített az első negyedévben a magyar gazdaság Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hozzátette: „Egyelőre csak előzetes adatokról van szó, a részletes GDP-jelentés csak később jelenik meg. Az viszont már látható, hogy a járványra legkevésbé érzékeny szolgáltatások, köztük a pénzügyi és biztosítási tevékenység, valamint az információs és kommunikációs szolgáltatások járultak hozzá a jobb eredményhez. Emellett az ipar lendületes dinamikája is támogatja a gazdaságot."

A szakértő elmondta azt is: „Az év elején még 4,5 százalék körüli növekedést vártunk 2021-re, igaz, már az év elején láthatóak voltak olyan tényezők, amelyek pozitív meglepetést vetítettek előre." A friss adatok alapján pedig valószínűsíthető, hogy az GDP az idén – éves összevetésben - bőven 5 százalék feletti növekedést ér el - vetíti előre Németh Dávid.