Az elmúlt időszakban sok kritika érte az egyre népszerűbb kriptovalutákat azzal kapcsolatban, hogy rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet. A mögöttük álló technológiai infrastruktúra energiaigénye ugyanis hatalmas, ám egy elemzés szerint talán a világ kissé túlbecsüli ennek az igénynek a jelentőségét. A bankrendszer és az aranyipar ugyanis sokkal nagyobb energiafogyasztó, mint a bitcoin.

Bár a közelmúltban a bitcoin számos kritikát kapott azzal kapcsolatban, hogy hatalmas a kriptovaluta energiaigénye, ami komoly környezetkárosító hatással jár, egy friss elemzés szerint sokan túlbecsülik a bitcoin energiaigényének globális jelentőségét.

A Galaxy Digital nevű kriptovaluta-társaság friss kutatása szerint ugyanis a hagyományos bankrendszer és az aranyipar egésze sokkal több energiát emészt fel. A bitcoin éves áramigénye ugyanis 113,89 terawattóra (TWh) körül mozog, amiben benne van a teljes mögöttes infrastruktúra és a bitcoinbányászat igénye is.

Ez azonban nagyjából fele a bankrendszer teljes áramigényének, amely évente globálisan nagyjából 263,72 TWh. A jelentés kiemeli, hogy miközben a bitcoin energiaigénye transzparens, és olyan mutatók követik, mint például a Cambridge Bitcoin Electricity Index, addig a hagyományos pénzügyi rendszer energiafogyasztásával kapcsolatban sokkal homályosabb a kép. Utóbbi esetében olyan tényezőkkel kell kalkulálni, mint a banki adatközpontok és a fiókok áramfelhasználása, valamint az ATM-ek és a kártyahálózatok működtetése.

A hagyományos pénzügyi rendszer sokkal több energiát fogyaszt, mint a bitcoinFotó: Csudai Sándor - Origo

A jelentés emellett az aranyipar energiaigényét is megkísérelte felmérni, elsősorban a World Gold Council (Arany Világtanács) adatai alapján. A kutatás arra jutott, hogy a teljes aranyszektor éves energiafelhasználása 240,62 TWh, vagyis szintén jelentősen magasabb, mint a bitcoin áramigénye.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kriptovaluták esetében ne volna fontos a környezetszennyezés és az energiafelhasználás problémája. A jelentés pusztán arra világít rá, hogy érdemes összetettebb képet figyelembe venni, amikor ennek szerepét és súlyát megítéljük.