A bankok és az arany jobban szennyezik a környezetet, mint a bitcoin?

Electricity pylons Fuel and Power Generation Electricity Transformer Cloudscape Wire Wire Mesh Power Supply High Voltage Sign Generator Pole Engineering Sending Electricity Substation Dusk High Voltage Transformer Construction Frame Power Station Energy T
Electricity pylons
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban sok kritika érte az egyre népszerűbb kriptovalutákat azzal kapcsolatban, hogy rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet. A mögöttük álló technológiai infrastruktúra energiaigénye ugyanis hatalmas, ám egy elemzés szerint talán a világ kissé túlbecsüli ennek az igénynek a jelentőségét. A bankrendszer és az aranyipar ugyanis sokkal nagyobb energiafogyasztó, mint a bitcoin.
Vágólapra másolva!

Bár a közelmúltban a bitcoin számos kritikát kapott azzal kapcsolatban, hogy hatalmas a kriptovaluta energiaigénye, ami komoly környezetkárosító hatással jár, egy friss elemzés szerint sokan túlbecsülik a bitcoin energiaigényének globális jelentőségét.

A Galaxy Digital nevű kriptovaluta-társaság friss kutatása szerint ugyanis a hagyományos bankrendszer és az aranyipar egésze sokkal több energiát emészt fel.

A bitcoin éves áramigénye ugyanis 113,89 terawattóra (TWh) körül mozog, amiben benne van a teljes mögöttes infrastruktúra és a bitcoinbányászat igénye is.

Ez azonban nagyjából fele a bankrendszer teljes áramigényének, amely évente globálisan nagyjából 263,72 TWh. A jelentés kiemeli, hogy miközben a bitcoin energiaigénye transzparens, és olyan mutatók követik, mint például a Cambridge Bitcoin Electricity Index, addig a hagyományos pénzügyi rendszer energiafogyasztásával kapcsolatban sokkal homályosabb a kép. Utóbbi esetében olyan tényezőkkel kell kalkulálni, mint a banki adatközpontok és a fiókok áramfelhasználása, valamint az ATM-ek és a kártyahálózatok működtetése.

A hagyományos pénzügyi rendszer sokkal több energiát fogyaszt, mint a bitcoin Fotó: Csudai Sándor - Origo

A jelentés emellett az aranyipar energiaigényét is megkísérelte felmérni, elsősorban a World Gold Council (Arany Világtanács) adatai alapján.

A kutatás arra jutott, hogy a teljes aranyszektor éves energiafelhasználása 240,62 TWh, vagyis szintén jelentősen magasabb, mint a bitcoin áramigénye.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kriptovaluták esetében ne volna fontos a környezetszennyezés és az energiafelhasználás problémája. A jelentés pusztán arra világít rá, hogy érdemes összetettebb képet figyelembe venni, amikor ennek szerepét és súlyát megítéljük.