Az elefántcsontparti kakaófeldolgozás májusban felére, 25.000 tonnára zuhan, júniusban pedig még tovább csökkenhet a világ legnagyobb kakaótermelő ország áramhiánya miatt – számol be a Reuters több forrásra hivatkozva.

Az elefántcsontparti áramtermelésben április vége óta bekövetkezett jelentős csökkenés nem csak az ottani háztartások és vállalatok számára jelent hatalmas gondokat és kihívást, hanem a szomszédos nyugat-afrikai országokban, Mali és Burkina Fasoban is. Ennek pedig olyan világpiaci hatásai lehetnek, melyek bár elsőre nem nyilvánvalóak, de mégis megjelenhetnek.

Elefántcsontpart ugyanis - Ghána mellett - a világ első számú kakaótermesztő országa, így ami ott a kakaó körül történik, annak a globális piacon is lehetnek következményei.

Az ipart szabályozó Kávé és Kakaó Tanács szóvivője azonban elmondta, hogy átmeneti megoldás lehet, ha a kávé- és kakaóbab feldolgozását átviszik európai vagy amerikai gyáraikba. A helyzet - ha nem oldódnak meg hamarosan a felmerült problémák - odáig romolhat, hogytúl sok kakaóbab halmozódhat fel a raktárakban, ami pedig végeredményben áremelkedéshez vezethet.Elefántcsontpart általában 45–49 ezer tonna kakaóbabot őröl havonta. A feldolgozók szerint a májusi 25.000 tonna után júniusban tovább, 20.000 tonnára csökkenhet ez a mennyiség, ha az áramkimaradás nem áll helyre. Áprilisban még 49.000 tonnát őröltek meg a munkások.

Kakaóbab feldolgozók ElefántcsontpartonForrás: AFP/Sia Kambou

Az április-szeptember közepén betakarított kakaóbab körülbelül 80 százalékát őrlők vásárolják meg, akik inkább a kisebb babokat választják. A vásárlások csökkenése csapást jelentene az alacsony árak által már sújtott gazdálkodók számára.

Lehetetlen lesz teljesíteni az összes exportszerződést, ha a Kávé és Kakaó Tanács nem hosszabbítja meg a szerződések teljesítésének határidejét" - mondta az egyik őrlési vállalat igazgatója, aki névtelenséget kért.

"Mindenki 50 százalékos vagy ennél is kisebb kapacitással dolgozik a hét bizonyos időszakaiban, a vaj termelésével le kellett állnunk" – árulta el egy másik vállalat vezetője.

Más őrlőcégek forrásai szerint abbahagyták a kakaóvaj, és a sütemények előállítását és már csak kakaómasszát gyártanak.

Az egyik vállalat, az ICP szerint gyára teljes kapacitással működik, de csak a dízelgenerátorokra támaszkodva, ami növeli a költségeket.

Valóságos logisztikai kihívássá válik a termelési-és az egyéb előre nem látható pénzügyi veszteségek elkerülése" - mondta egy másik őrlőcég igazgatója.

Ha az áramtermelési probléma hosszabb távon is fennmarad Elefántcsontparton, a kávé- és kakaóbab feldolgozásban fennálló akadozásokat a nemzetközi gazdaság is megérezheti.