Hatalmas kínálati hiány uralkodik az autóipar számára kiemelten fontos fémek piacán. A palládium és a platina piaca sem tudja kielégíteni a keresleti igényeket, aminek következtében mindkét fém árfolyama rekord magas árfolyamok közelébe emelkedhet.

A palládium globális piaca évente durván 10 millió unciás, azonban idén várhatóan 1 millió unciás hiány alakul ki a világpiacon.

Ez pedig azt eredményezi, hogy a fém unciánkénti árfolyama elérheti a 3000 dolláros átlagárat 2021-ben, ami mindenkori csúcsnak számítana, és 37 százalékkal haladná meg a 2020-as szintet – írja a Mining.com a Metals Focus tanácsadócég elemzése alapján.

Közben az évi 8 millió unciás platinapiacon is hasonló a helyzet. Itt 68.000 unciás hiány várható idén a piacon, aminek következtében 1200 dolláros lehet a fém unciánkénti átlagára. Ez 2014 óta a legmagasabb szint lenne, és 36 százalékos drágulásnak számítana 2020-hoz képest.

Komoly hiány fenyegeti két fontos ipari fém piacátForrás: Shutterstock

A két fém árfolyama pedig hatalmas jelentőséggel bír, ugyanis az autóipar számára kiemelten fontos nyersanyagokról van szó – mindkét fém a károsanyag-kibocsátás csökkentésében játszik szerepet a járművekben. A platina emellett az ékszeriparban is fontos nyersanyag, de befektetési eszközként is jelentős szerepe van.

Mindkét nyersanyag árfolyama komoly erősödést produkál, ahogy a világgazdaság aktivitása elkezdett talpra állni a tavalyi megrázkódtatások után, ráadásul a károsanyag-kibocsátási szabályok szigorodása is arra kényszeríti az autógyártókat, hogy többet használjanak fel a fémekből.