A bírósági végzés szerint a Petra Diamondsnak 4,3 millió font (1,744 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie az alvállalkozói által bántalmazott tanzánia bányászoknak. A hírről a The Guardian számolt be.

A brit Petra Diamonds bányavállalat beleegyezett, hogy 4,3 millió font kártérítést fizet annak a 71 tanzániainak, akikkel szemben állítólag súlyos emberi jogi visszaéléseket követtek el egy bányában. 

A londoni legfelsőbb bíróságon, a Leigh Day brit ügyvédi iroda képviselte a tanzániai felpereseket, akik ellen a súlyos testi sértéseket elkövették. A visszaéléseket a vallomások szerint a Petra Diamonds helyi leányvállalata, a bányában többségi részesedéssel rendelkező Williamson Diamonds Ltd. által szerződött biztonsági személyzet, valamint a bányában és a környékén dolgozó tanzániai rendőrség követte el. A helyieket volt, hogy meglőtték, megverték vagy megszúrták, és szűk, mocskos zárkákban tartották fogva, vagy épp kórházi ágyakhoz bilincselték.

Tíz olyan gyémántbányász családtagja is ott volt a felperesek között, akiket a vád szerint a társaság emberei a Taninyán egyik legszegényebb régiójában lévő Shinyangában bányában meggyilkoltak. A megítélt kártérítés mellett, még további 25 igényt vizsgál az ügyészség.

Gyémántbánya Afrikában.Forrás: rutilance.com

A londoni értéktőzsdén jegyzett társaság, amely - mint „etikus gyémánt eladó" van nyilvántartva -,  közleményében megjegyezte, hogy a területen új őrző-védő alvállalkozót szerződtetett, valamint kinevezett egy független panaszkezelőt is a jövőbeli jogorvoslatok átlátható és gyors megoldása érdekében. A társaság továbbá közölte, hogy ezentúl helyi közösségi projekteket is finanszíroz majd, és létrehoz egy orvosi programot is.

A Petra Diamonds elismeri, hogy olyan események történtek a múltban, amelyek sajnálatos módon életveszélyt és sérüléseket okoztak. A felperesekkel kötött megállapodás és a többi végrehajtott intézkedés együttes célja a jogorvoslat biztosítása és a jövőbeli, ehhez hasonló események megakadályozása."

- áll a cég közleményében.

The Pink Legacy, a 18.96 karátos rózsaszín gyémánt, amely eredetileg az Oppenheimer család tulajdona volt, 50 millió dollárért kelt el. A tanzániai bánya híres a rózsaszín gyémántjairól.Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A híres rózsaszín gyémántok sötétebb oldalai

Érdekes adalék, hogy a cég érdekeltségébe tartozik a tanzániai Williamson-bánya is. Az Erzsébet királynő által viselt, híres rózsaszín gyémánt is innen származik, amelyet a Fülöp herceggel kötött esküvője alkalmából kapott a bánya kanadai alapítójától, John Williamsontól. A Petra Diamonds a Williamson Bánya külföldi tulajdonosainak sorában a legújabb, és mintegy 75 százalékos részesedése van a helyi üzemeltető társaságban, a Williamson Diamonds Ltd-ben (WDL), míg a tanzániai kormány a fennmaradó 25 százalékot birtokolja. Az 1940-ben alapított bánya 80 éves működése alatt az azt vezető, különböző multinacionális cégek több milliárd dollárban mérhető gyémántot hoztak a felszínre és exportáltak, amelyből a fejlődő ország csupán töredéknyit jövedelmezett.