Kemény eladási hullám rázta meg a kriptovaluták piacát, miközben Kína bejelentette, hogy megtiltja a pénzügyi intézményeknek és vállalatoknak, hogy kriptovaluta-tranzakciókkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak.

Nehéz napjaik vannak a kriptovaluta-befektetőknek, ahogy újabb eladási hullám érte el a piacot. A lejtmenet nagyjából egy hete kezdődött, de kedden újabb zuhanások jöttek, a bitcoin pedig 13 százalékos gyengülés után lement a 40.000 dolláros szint alá – erre utoljára február 9-én volt példa.Közép-európai idő szerint szerda délelőtt aztán a bitcoin visszakapaszkodott a 40 000 dolláros szint fölé, de a hullám a többi kriptovalutát is magával rántotta. Az etherum blokklánc-hálózat kriptovalutája, az ether 15 százalékkal, a dogecoin 18 százalékkal gyengült.

A háttérben számos különböző tényező áll. Például május 12-én Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla mégsem fogad el bitcoint fizetőeszközként, elsősorban környezetvédelmi okokra hivatkozva. Musk bejelentése csak azon a napon 300 milliárd dollárnyi értéket söpört ki a kritpovaluták piacáról – írja a CNBC.

Újabb eladási hullám rázta meg a kriptopiacotFotó: Csudai Sándor - Origo

A megjegyzés azért is volt különös, mert három hónappal korábban Musk még arról számolt be, hogy a Tesla 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint. Ezen a héten aztán Musk azt is közölte, hogy a cég nem adott el a bitcoin-állományából.

Kedden pedig Kína rázta meg a piacot, ahogy az ország pénzügyi rendszerének három iparági szervezete bejelentette, a pénzügyi vállalatok nem nyújthatnak kriptovalutákkal összefüggő szolgáltatásokat az országban.

Kína egyébként már hosszú ideje igen szigorúan viszonyul a kriptovalutákhoz. A hatóságok 2017-ben bezárták a helyi kriptotőzsdéket, illetve betiltották a tokenek kibocsátását – vagyis megtiltották a vállalatok számára, hogy így vonjanak be tőkét. Ez azért is volt jelentős lépés, mert a kínai kriptovaluta-kereskedelem globálisan is meghatározó volt, azonban az állami szigorítások után a kínai aktivitás elkezdett külföldre költözni.

A bitcoin/dollár árfolyam alakulása az elmúlt 12 hónapbanForrás: Investing.com

Peking közben gőzerővel fejleszti a saját digitális fizetőeszközét, és globális éllovasnak számít a jegybank által kibocsátott digitálisvaluta-tesztelésben.

Noha az elmúlt hét komoly megrázkódtatásokat okozott a kriptovaluták a piacán, a bitcoin befektetői még így is örülhetnek, hiszen a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama továbbra is 40 százalékos pluszban van ebben az évben, 12 hónapos távlatban pedig 320 százalékos az erősödés.

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint megkezdődhetett a fordulat. A JPMorgan a CME árutőzsde bitcoin határidős szerződéseinek állása alapján arra a következtetésre jutott, hogy megindulhat a bitcoin befektetések áthelyezése aranyalapú befektetési eszközökbe. „Tavaly október óta a bitcoin határidős kontraktusok legintenzívebb felszámolása figyelhető meg" - fogalmaz a pénzintézet az ügyfeleiknek írott tájékoztatójában, amely szerint „a bitcoin befektetések áramlása elapadóban van, és az intézményes befektetők prioritásainak az átalakulására utal."